J. Robert Oppenheimer: Het verhaal achter de atoombom

SSara 18 juli 2023 18:02

J. Robert Oppenheimer, de 'vader van de atoombom', verzamelde de slimste natuurkundigen tijdens WO II om de eerste atoombom te bouwen. Ondanks zijn wereldfaam, werd hij later door de Amerikaanse overheid gezien als een bedreiging voor de staatsveiligheid.

Oppenheimer: De kracht achter de atoombom

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bracht J. Robert Oppenheimer (1904-1967), ook wel de 'vader van de atoombom' genoemd, een team van briljante natuurkundigen samen om de eerste atoombom te ontwikkelen. Deze prestatie bracht hem wereldfaam en maakte hem tot een van de meest bekende Amerikaanse natuurkundigen van zijn tijd. Ondanks deze prestatie, en zijn verschijning op de cover van het eerste nummer van het populairwetenschappelijke tijdschrift Physics Today in 1948, zou zijn status en invloed niet blijvend zijn.

Val van Oppenheimer: Een bedreiging voor de staatsveiligheid

Oppenheimers invloed en status begonnen te wankelen in de jaren na de oorlog. Ondanks zijn cruciale rol in de ontwikkeling van de atoombom, werd hij door de Amerikaanse overheid als een bedreiging voor de staatsveiligheid beschouwd. Hij verloor zijn veiligheidsstatus en daarmee ook zijn toegang tot staatsgeheimen. Deze verandering in zijn status had ook invloed op zijn wetenschappelijke reputatie en politieke invloed.

Oppenheimer: Een complex en veelzijdig individu

Oppenheimer was niet alleen een belangrijk natuurkundige, maar ook een man met diverse interesses. Volgens de Britse filosoof en schrijver Ray Monk, die zich voor zijn biografie 'Inside the Centre' elf jaar lang in het leven van Oppenheimer verdiepte, was Oppenheimer een complex individu met een grondige kennis van filosofie, literatuur en religie, met name het hindoeïsme. Hij was tegelijkertijd geliefd om zijn charme en gehaat om zijn scherpe tong.

De nieuwe film 'Oppenheimer' van regisseur Christopher Nolan belooft het fascinerende leven en de controversiële carrière van Oppenheimer te belichten. De film zal naar verwachting niet alleen zijn rol als 'vader van de atoombom' benadrukken, maar ook zijn latere val uit de gratie en zijn uiteindelijke verhuizing naar de Maagdeneilanden. De vraag is hoe de film de transformatie van Oppenheimer van gerespecteerde wetenschapper naar aangeschoten wild zal weergeven.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.