Ja, 2,4 graden opwarming is te veel, maar niet het einde van de wereld

SSara 31 juli 2023 07:42

Terwijl de apocalyptische retoriek rond klimaatverandering toeneemt, kunnen we er niet omheen dat de aarde opwarmt. Maar hoewel een opwarming van 2,4 graden te veel is, is het niet het einde van de wereld. Er is nog ruimte voor hoop en actie.

Klimaatangst groeit, maar doemdenken helpt niet

Het is geen geheim dat de angst voor klimaatverandering groeit. Dagelijks worden we geconfronteerd met nieuws over hitterecords, bosbranden en smeltend poolijs. Zo veel dat sommigen zich zelfs afvragen of het de moeite waard is om te investeren in zaken als nieuwe schoenen. Maar hoewel deze zorgen begrijpelijk zijn, is het belangrijk om niet te vervallen in doemdenken. Er is nog steeds ruimte voor actie en verandering.

Ook VN-baas António Guterres maakt zich ernstige zorgen over de klimaatverandering. Hij spreekt zelfs in apocalyptische termen en beweert dat het tijdperk van 'global warming' voorbij is en dat het tijdperk van 'global boiling' is aangebroken. Hoewel zijn uitspraken angstaanjagend kunnen overkomen, is het belangrijk om te beseffen dat ze bedoeld zijn als een wake-up call, niet als een onvermijdelijk doemscenario.

Verwachte opwarming is ernstig, maar niet het einde van de wereld

Op basis van het huidige klimaatbeleid en de meest geloofwaardige beloftes, wordt verwacht dat we aan het einde van de eeuw een opwarming tussen de 1,7 en 3 graden Celsius zullen zien, met 2,4 graden als meest waarschijnlijke schatting. Hoewel 2,4 graden opwarming te veel is, is het belangrijk om te beseffen dat dit niet het einde van de wereld betekent. We moeten er alles aan doen om deze opwarming te beperken, maar als we die limieten overschrijden, is er nog steeds ruimte voor actie en verandering.

Wereldwijde inspanningen om uitstoot naar nul te krijgen

Het is niet allemaal kommer en kwel. Overal ter wereld werken slimme mensen aan oplossingen om de uitstoot te verminderen en uiteindelijk naar nul te brengen. Dit is een bron van hoop en een reden om optimistisch te blijven. Hoewel sommige van deze oplossingen nog in ontwikkeling zijn, wachten andere alleen nog op het juiste beleid om ze op grote schaal uit te rollen.

Het is een delicate balans om de urgentie van klimaatverandering te benadrukken, terwijl we ook hoopvol blijven. We moeten ons bewust zijn van de ernst van de situatie, maar we mogen niet toegeven aan pessimisme. De toestand is zeer ernstig, maar niet hopeloos. We moeten de tanker van koers veranderen en dat is precies wat we doen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.