James Webb legt indrukwekkende foto vast van 'El Gordo', een gigantisch sterrenstelselcluster

SSara 13 augustus 2023 10:17

James Webb heeft een verbazingwekkende foto gemaakt van een enorm sterrenstelselcluster, bekend als 'El Gordo'. Dit cluster, ontdekt in 2012 op zeven miljard lichtjaar afstand van de aarde, is bijzonder massief en warm, en produceert een grote hoeveelheid röntgenstraling.

James Webb fotografeert enorm sterrencluster

In 2012 stuitten wetenschappers op een ongewoon groot sterrenstelselcluster, zeven miljard lichtjaar verwijderd van onze planeet. Deze intrigerende ontdekking trok de aandacht van de James Webb ruimtetelescoop, die het cluster bezocht en een fascinerende foto opleverde van dit astronomische fenomeen.

Dit ongewoon grote cluster staat bekend als ACT-CL-J0102-4915, maar heeft een meer in het oog springende bijnaam: 'El Gordo', wat 'de grote' betekent in het Spaans. Het cluster is een verzameling van honderden sterrenstelsels, warm gas en mysterieuze donkere materie.

'El Gordo', de massieve en hete röntgenstraling producent

Volgens onderzoeker Felipe Menanteau is 'El Gordo' in vergelijking met andere cluster op deze afstand het meest massieve en heetste cluster. Het produceert ook de meeste röntgenstraling, wat aantoont dat er intense energie en activiteit in dit cluster is.

'El Gordo' als zwaartekrachtlens

Een opmerkelijk kenmerk van 'El Gordo' is dat het zich gedraagt als een zwaartekrachtlens. De sterrenstelsels in dit cluster hebben een zwaartekrachtveld zo sterk dat het licht van objecten erachter wordt afgebogen. Dit unieke fenomeen biedt ons de kans om meer te leren over de werking en effecten van zwaartekracht in het universum.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.