James Webb ondersteunt mysterie van het universum: het probleem van de hubbleconstante blijft onopgelost

MMatthijs 13 september 2023 19:33

De hubbleconstante, een belangrijke parameter in de kosmologie die de snelheid van de uitdijing van het universum aangeeft, blijft een mysterie. Zowel de Hubble- als de James Webb-telescoop hebben dit bevestigd, waardoor astronomen nog steeds op zoek zijn naar antwoorden.

De hubbleconstante blijft een mysterie

De hubbleconstante is een cruciale factor in de kosmologie, omdat hij beschrijft hoe snel ons universum uitdijt. Het berekenen van deze constante is nog altijd een grote uitdaging voor astronomen, voornamelijk vanwege de discrepanties tussen de voorspelde waarde van de constante en de daadwerkelijke metingen. Zowel de Hubble- als de James Webb-telescoop hebben deze discrepanties bevestigd, waardoor het mysterie van de hubbleconstante nog steeds niet is opgelost.

Astronomen kijken naar Cepheïden om de afstand tot verre sterrenstelsels te bepalen. Deze buitengewoon heldere sterren pulseren over een periode van enkele weken, wat ons belangrijke informatie geeft over de snelheid waarmee het universum uitdijt. Ze zijn een essentieel instrument voor het meten van de hubbleconstante. Echter, gezien vanaf ons standpunt, staan sterren in verre sterrenstelsels vaak dicht bij elkaar, waardoor het moeilijk is om ze van hun 'nabije' buren te onderscheiden.

De Hubble-telescoop heeft een cruciale rol gespeeld in onze kennis van de expansiesnelheid van het universum. Echter, de telescoop had moeite om door het stof tussen ons en de Cepheïden te kijken, wat resulteerde in enkele beperkingen in de metingen. Dit probleem is echter opgelost met de komst van de James Webb-telescoop, die sterk is in het waarnemen van infrarood licht en hierdoor het licht van Cepheïden gemakkelijk kan scheiden van de lichtbronnen in de buurt.

Bijdrage van James Webb aan hubbleconstante-onderzoek

De James Webb-telescoop is ontworpen om in het infrarode deel van het elektromagnetische spectrum te werken, waardoor hij het licht van Cepheïden gemakkelijk kan scheiden van naburige sterren. Dit heeft geleid tot nauwkeurigere metingen, die de observaties van Hubble hebben bevestigd. Hoewel dit bijdraagt aan een beter begrip van de hubbleconstante, blijft het mysterie rond de exacte waarde onopgelost.

De uitdaging van een hogere expansiesnelheid dan voorspeld

Het feit dat de huidige meting van de expansiesnelheid van het universum aanzienlijk hoger is dan voorspeld, is een probleem dat nu al een decennium bestaat. Dit suggereert dat er iets mis is met het universum, of dat we iets missen in ons begrip ervan. Astronomen zijn nu op zoek naar verschillende mogelijkheden die deze hardnekkige afwijking kunnen verklaren, waaronder de aanwezigheid van exotische donkere energie, een herziening van ons begrip van zwaartekracht, of de aanwezigheid van een uniek deeltje.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.