James Webb ontdekt koolstofdioxide op Jupiter's maan Europa: Leven daar nu waarschijnlijker

MMatthijs 25 september 2023 00:07

De James Webb ruimtetelescoop heeft koolstofdioxide gevonden op Jupiter's maan Europa, waardoor de mogelijkheid van leven daar lijkt te toenemen. De ontdekking maakt deel uit van een lopend onderzoek naar de chemische samenstelling van de maan.

Leven op Europa waarschijnlijker

De opwindende ontdekking van koolstofdioxide door de James Webb telescoop op de maan Europa van Jupiter versterkt de mogelijkheid dat er leven bestaat. Koolstofdioxide is een cruciaal element voor biologische processen en het feit dat het op de maan aanwezig is, suggereert een grotere waarschijnlijkheid van leven dan eerder gedacht.

Chemische samenstelling van Europa onthuld

De 'Near InfraRed Spectrograph' van James Webb, een geavanceerd instrument, heeft astronomen waardevolle informatie gegeven over de chemische samenstelling van Europa. Deze informatie heeft bijgedragen aan de ontdekking van koolstofdioxide op de maan, waardoor we een stap dichter bij het begrijpen van de potentiële levensvatbaarheid van de maan zijn gekomen.

Koolstofdioxide ontdekt in Tara Regio

In de Tara Regio van Europa, waar het ijsoppervlak verstoord is en waarschijnlijk uitwisseling van materiaal heeft plaatsgevonden tussen de oceaan eronder en het ijzige oppervlak, is een overvloed aan koolstofdioxide gevonden. Deze bevinding suggereert dat de koolstof waarschijnlijk afkomstig is van de ondergrondse oceaan van Europa.

Volgens de onderzoekers is de koolstof niet op de maan terechtgekomen door neerstortende meteorieten of andere externe bronnen. Het lijkt erop dat de koolstof relatief recent op het oppervlak is afgezet, wat de theorie ondersteunt dat deze afkomstig is uit de oceaan onder het oppervlak van Europa.

Hoewel het team ook op zoek was naar bewijs van opstijgende waterdamppluimen van het oppervlak van Europa, hebben ze helaas niets gevonden. Dit betekent echter niet dat er geen pluimen zijn, maar eerder dat ze mogelijk variabel zijn en alleen op bepaalde momenten zichtbaar kunnen zijn.

Bevindingen nuttig voor toekomstige missies

De recente ontdekkingen kunnen waardevolle informatie bieden voor toekomstige missies zoals ESA's Jupiter Icy Moons Explorer (Juice). Juice zal uitgebreide observaties uitvoeren van Jupiter en zijn drie grote manen, en deze bevindingen kunnen helpen bij het beter begrijpen van deze hemellichamen en hun potentieel voor het herbergen van leven.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.