Japans elixer injecteren in lithium-ion-batterijen voor langere levensduur

MMatthijs 14 maart 2024 07:02

Japanse wetenschappers hebben een innoverende techniek ontwikkeld voor het opknappen van ouder wordende batterijen. Door een chemische vloeistof in de cellen van een batterij te injecteren, kunnen ze de originele capaciteit met wel 80 procent herstellen. Dit zou een game-changer kunnen zijn voor de circulaire economie en de groeiende berg e-afval.

Chemische injectie geeft batterijen nieuw leven

Japanse wetenschappers hebben een revolutionaire benadering ontwikkeld om de levensduur van ouder wordende batterijen te verlengen. Door een chemische substantie in de cellen van een batterij te spuiten, kunnen ze de originele capaciteit met tot wel 80 procent herstellen. Dit vernieuwende idee biedt een potentiële oplossing voor het groeiende probleem van e-afval en een stap richting een circulaire economie.

Lithium-ion-batterijen zijn een onmisbaar onderdeel van onze hedendaagse samenleving geworden. Ze worden gebruikt in verschillende toepassingen, van smartphones en laptops tot elektrische fietsen en auto's, en zelfs in grote energieopslagprojecten. Terwijl we streven naar duurzaamheid, zal de vraag naar deze batterijen alleen maar toenemen, en ook de daaraan verbonden afvalberg.

Speciale vloeistof verlengt levensduur van batterijen

Het geheim van deze baanbrekende techniek ligt in een speciale vloeistof. Deze vloeistof kan ionen en elektronen creëren via een chemische reactie, waardoor de levensduur van de batterij verlengd kan worden. Het is alsof het verouderingsproces van de batterij tijdelijk wordt omgekeerd, waardoor tot 80 procent van de oorspronkelijke capaciteit kan worden hersteld. Deze opgefriste capaciteit kan ongeveer honderd laadcycli mee, voordat het verouderingsproces weer haar intrede doet.

Techniek toepasbaar op diverse batterijformaten

Het meest opmerkelijke aan deze techniek is dat het kan worden toegepast op allerlei soorten batterijen, ongeacht hun grootte. Of het nu gaat om een smartphone of een elektrische auto, ze kunnen allemaal profiteren van een langer batterijleven. Echter, zoals bij elke nieuwe technologie, zijn er nog wat onzekerheden. Onderzoek naar de langetermijneffecten en de kosten van de chemische vloeistof is nog in volle gang.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.