Japanse maanverkenner SLIM landt succesvol, maar kampt met zonnepaneelproblemen

SSara 23 januari 2024 07:33

De Japanse ruimtesonde SLIM is succesvol geland op de maan, maar ondervindt technische problemen. De zonnepanelen functioneren momenteel niet, en het apparaat wordt voorlopig gevoed door batterijen.

Zonnepaneelproblemen hinderen SLIM-missie

SLIM, een ruimtesonde ontwikkeld door de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA, heeft een succesvolle landing op de maan gemaakt. Echter, de zonnepanelen van de sonde werken niet naar behoren, waardoor het voertuig momenteel op batterijen draait. Dit is een belangrijk probleem, omdat de levensduur en functionaliteit van de sonde kunnen worden belemmerd als de zonnepanelen niet snel worden gerepareerd.

Een van de meest innovatieve aspecten van de SLIM-missie was het gebruik van de 'slimme ogen' technologie. Dankzij deze techniek kon de sonde zijn landingsplaats met ongekende precisie bepalen. Het systeem vergeleek beelden van de camera's van het vaartuig met gegevens van andere ruimteschepen die rond de maan cirkelden. Op deze manier kon SLIM zelfstandig navigeren naar zijn landingsplaats op een helling van de Shioli-krater.

SLIM zet twee rovers op maanoppervlak

Tijdens de landing heeft SLIM ook twee kleine rovers op het maanoppervlak afgezet. Deze rovers, die geen wielen hebben, zijn uitgerust met verschillende wetenschappelijke instrumenten. De ene rover is ontworpen om over het maanoppervlak te springen, terwijl de andere, ontworpen door een speelgoedfabrikant, over het maanoppervlak zal rollen. Beide rovers lijken goed te functioneren en zullen waardevolle gegevens leveren voor het onderzoek naar de maan.

Mogelijk belangrijke locatie voor maanonderzoek

Naast de technologische overwinningen van de missie, kan de locatie van SLIM ook van wetenschappelijk belang zijn. De sonde is geland in een deel van de maan waar tijdens de kraterinslag mogelijk materialen uit het binnenste van de maan naar het oppervlak zijn geslingerd. Met de instrumenten aan boord van SLIM kunnen onderzoekers deze materialen bestuderen en mogelijk meer leren over de oorsprong en samenstelling van de maan.

De SLIM-missie is slechts een van de vele internationale inspanningen om de maan te verkennen en te begrijpen. Andere landen, waaronder de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie, China en India, hebben ook voertuigen naar de maan gestuurd. Hoewel er een aantal mislukkingen zijn geweest, blijven wetenschappers optimistisch en vastberaden in hun zoektocht om onze dichtstbijzijnde ruimtebuur beter te begrijpen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.