
De JT-60SA, de grootste actieve kernfusiereactor ter wereld gevestigd in Japan, produceerde afgelopen week zijn eerste plasma, een mijlpaal in de zoektocht naar onbeperkte en schone energie door middel van kernfusie.
Eerste plasma bereikt in Japanse JT-60SA reactor
Het is een belangrijke mijlpaal voor de JT-60SA reactor in Japan. Na een traject van 15 jaar slaagden de onderzoekers er eindelijk in om met behulp van een sterk magnetisch veld gas te verhitten tot het punt dat het plasma werd. Dit werd vervolgens voor enkele seconden vastgehouden in een donutvormige vacuüm container. Hoewel het een enorme technische prestatie is, zijn er nog tal van uitdagingen te overwinnen voordat deze technologie praktisch kan worden toegepast.
Het potentieel van kernfusie voor groene stroom
De heilige graal van schone energie, dat is wat kernfusie is. Het principe erachter is dat atomen in plasma samensmelten, en bij dat proces komt energie vrij. Het idee is om dit proces, dat ook plaatsvindt in de zon, op aarde na te bootsen. Dit zou een onbeperkte stroombron creëren die geen extra brandstof nodig heeft. Het is echter een complexe en uitdagende technologie, met vele experimentele en nog niet praktisch bruikbare fusieprojecten in ontwikkeling.
De JT-60SA is niet de enige speler in de wereld van de kernfusie. De reactor is wetenschappelijk verbonden met de nog grotere ITER-reactor in Frankrijk, die momenteel nog niet operationeel is. De experimenten die in Japan worden uitgevoerd, zullen waardevolle inzichten opleveren voor het Franse ITER-project, dat uiteindelijk tot doel heeft om plasma op grotere schaal en voor langere tijd vast te houden.
Tegenslagen en vertragingen in kernfusieprojecten
Hoewel de belofte van kernfusie enorm is, zijn er talloze obstakels op de weg naar het realiseren van deze technologie. De JT-60SA ondervond aanzienlijke vertragingen als gevolg van een aardbeving in 2011 en een grote kortsluiting in 2021. Evenzo heeft het ITER-project, dat al sinds 1988 loopt, te maken gehad met talloze uitdagingen en vertragingen. Het blijft de vraag of kernfusie op korte termijn een haalbare oplossing kan zijn voor de energie- en klimaatuitdagingen die we vandaag de dag kennen.