
NASA's Juno-missie levert spectaculaire en verhelderende beelden op van Jupiters vulkanische maan Io, waarbij het lavaveldrijke oppervlak van de maan schittert in de beste foto's van de afgelopen twee decennia.
Nieuwe beelden onthullen spectaculair lavaveld op Io
NASA's Juno-missie blijft ons verbazen met zijn adembenemende beelden van Jupiters maan Io. De foto's, gemaakt met de JunoCam aan boord van het ruimtevaartuig, tonen het met lava getekende oppervlak van de maan in verbluffend detail. Dit stelt wetenschappers in de gelegenheid om jarenlang diepgaand onderzoek te doen naar de maan en haar geologische activiteiten.
De adembenemende beelden van Io zijn vastgelegd tijdens een scheervlucht van NASA's Juno-ruimtevaartuig op 15 oktober 2023. Tijdens deze vlucht maakte het ruimtevaartuig een aantal indrukwekkende opnames, waarvan de dichtstbijzijnde op een afstand van slechts 11.680 kilometer van de maan werd gemaakt.
Hoogste resolutie beelden van Io in 22 jaar
De afbeeldingen die Juno heeft geproduceerd, zijn haarscherp en tonen het pokdalige landschap van Io in ongekend detail. Het zijn de beste resolutiebeelden die in de afgelopen twee decennia zijn gemaakt, aanzienlijk gedetailleerder en van hogere resolutie dan wat we in de afgelopen 22 jaar hebben gezien. Deze verbeterde resolutie zal van grote waarde zijn voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek naar Io's oppervlak en geologische activiteiten.
Nieuwe inzichten in het noordpoolgebied van Io
De recente foto's werpen nieuw licht op het noordpoolgebied van Io, waar opvallende bergen die niet door vulkanen zijn gevormd, zichtbaar zijn. In tegenstelling tot andere delen van Io, waar bergen en vulkanen vaak samengaan, zijn in dit gebied relatief weinig vulkanen te zien.
Io: De fascinerende 'pizzamaan' van Jupiter
Io, een van de 79 manen van Jupiter, staat bekend om zijn onregelmatige, pokdalige oppervlak, wat hem de bijnaam 'pizzamaan' heeft opgeleverd. Deze intrigerende maan, die iets groter is dan onze eigen maan, is het meest vulkanisch actieve hemellichaam in ons zonnestelsel en behoort tot de heetste plaatsen in ons zonnestelsel, na Venus en de Zon.
Ondanks dat Juno oorspronkelijk in 2018 met pensioen had moeten gaan, heeft het ruimtevaartuig een verlenging gekregen tot minstens september 2025 om aan zijn uitgebreide missiedoelen te voldoen. Deze verrassende wending was gedeeltelijk te danken aan een onverwachte tegenvaller, waardoor de sonde in een wijdere baan rond Jupiter bleef hangen, waardoor de levensduur van de sonde werd verlengd.