
Een recente ontdekking in China draait onze kennis over de oertijd op z'n kop. Een fossiel toont aan dat een katachtig zoogdier, ongeveer zo groot als een kat, ooit geprobeerd heeft een drie keer zo grote dinosaurus aan te vallen.
Klein zoogdier valt grotere dinosaurus aan
Deskundigen zijn gefascineerd door de vondst van een uniek fossiel uit China, waaruit blijkt dat een klein zoogdier, een repenomamus, zo groot als een flinke kat, het aandurfde om een veel grotere psittacosaurus aan te vallen. Dit lijkt een omgekeerde situatie van wat we doorgaans aannemen over de rol van dinosaurussen en zoogdieren in de prehistorie.
Fossiel bewaard door natuurramp
Volgens experts was er een flinke dosis toeval nodig om dit zeldzame moment vast te leggen. De aanval zou hebben plaatsgevonden tijdens een gebeurtenis zoals een vulkaanuitbarsting of modderstroom. Deze gebeurtenis zou de dieren hebben overvallen en heeft uiteindelijk geleid tot de conservering van dit moment in steen.
Nieuwe inzichten over prehistorische voedselketen
Volgens paleontoloog Rob van den Berg verandert deze vondst onze kijk op de rol van dinosaurussen en zoogdieren in de prehistorie. We dachten altijd dat dinosaurussen de onbetwiste heersers waren en dat zoogdieren niet veel invloed hadden. Dit beeld blijkt echter niet te kloppen. Zoogdieren joegen ook op jonge of zwakke dinosaurussen.
China wordt door paleontologen gezien als een waar Mekka voor fossielen, vanwege de gunstige omstandigheden voor het fossiliseren. Maar ook in Nederland zijn er waardevolle fossielen te vinden uit het dinotijdperk, zoals oude pootafdrukken. Deze geven ons hoewel indirect toch waardevolle informatie over het leven in de prehistorie.