Keer terug naar de sterren: Heropening van 100 jaar oud observatorium in Antwerpen

MMatthijs 27 november 2023 07:02

Het gerenoveerde observatorium in het centrum van Antwerpen, dat al een eeuw bestaat maar de laatste twintig jaar niet meer in gebruik was, is heropend. Het wordt vanaf 2024 een plek waar het brede publiek opnieuw kan genieten van het universum.

Heropening van historisch observatorium

In het hart van Antwerpen is het 100-jaar oude observatorium in de Zirkstraat weer in bedrijf genomen na een grondige renovatie. De Volkssterrenwacht Urania heeft een ambitieus project op touw gezet om dit historische astronomische centrum nieuw leven in te blazen. De renovatie heeft voor een frisse start gezorgd, waardoor het observatorium weer gereed is voor het publiek.

Eerbetoon aan Antwerpse sterrenkundige

Het heropende observatorium bevat twee nieuwe klassieke telescopen, die weliswaar oude modellen zijn, maar prachtige beelden leveren. Verder is besloten om het observatorium te vernoemen naar de vergeten Antwerpse sterrenkundige Michiel Coignet, die zo'n 400 jaar geleden zeer bekend was in de stad. Door het observatorium naar hem te vernoemen, wordt Coignet geëerd en herinnerd.

2024: Sterrenwacht open voor publiek

Hoewel de officiële opening reeds heeft plaatsgevonden, zal de renovatie pas in het voorjaar van 2024 voltooid zijn. Vanaf dat moment is het brede publiek welkom om naar de sterren, planeten en maan te komen kijken. Een extra attractie is de combinatie van sterrenkijken met het luisteren naar beiaardmuziek op deze unieke plek.

Geïnteresseerden moeten anticiperen op helder weer om een bezoek te plannen, want bij gebrek aan een heldere hemel is er weinig te zien. Tickets voor de kijksessies moeten van tevoren worden gereserveerd via de website of sociale media van Urania. Deze tickets kosten drie euro en de beschikbaarheid is beperkt, aangezien er per sessie slechts tien mensen worden toegelaten in het observatorium.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.