Kernfusiereactor levert energie voor drie gezinnen in slechts vijf seconden

SSara 12 februari 2024 07:02

De Joint European Torus (JET) kernfusiereactor heeft een nieuw record gevestigd door in slechts vijf seconden genoeg energie op te wekken om drie huishoudens een hele dag van stroom te voorzien. Deze prestatie markeert een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van kernfusietechnologie en de strijd tegen klimaatverandering.

Kernfusiereactor zet nieuw record

De Joint European Torus (JET) kernfusiereactor, gevestigd in Oxford, heeft een nieuwe mijlpaal bereikt in de wereld van de kernenergie. In slechts 5,2 seconden wist de reactor 69 megajoules energie op te wekken. Dit is voldoende om drie gezinnen een hele dag van stroom te voorzien. Deze prestatie is een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van kernfusie als duurzame energiebron en biedt hoop voor de toekomstige energiebehoeften en de strijd tegen de klimaatverandering.

Hoewel de JET aanzienlijke hoeveelheden energie kan produceren, is het belangrijk op te merken dat deze reactor nog steeds in de experimentele fase verkeert. Hij is niet ontworpen voor commerciële elektriciteitsopwekking, maar wordt voornamelijk gebruikt voor onderzoek. De kennis die hier wordt opgedaan, draagt bij aan het begrijpen van de complexe fysica van kernfusie en het overwinnen van technologische uitdagingen om een commerciële kernfusiereactor te realiseren.

Het delicate proces van kernfusie

Kernfusie is een complex proces dat plaatsvindt bij extreem hoge temperaturen. Het vereist specifieke apparatuur, zoals tokamaks, die magnetische velden gebruiken om plasma te beheersen. In de JET worden er koude gassen gebruikt om te koelen, en zelfs dat is een zeer specifiek proces waarbij het gas elke 0,002 seconden kan worden aangepast. Als deze aanpassing niet nauwkeurig wordt uitgevoerd, kan dit een grote invloed hebben op het fusieproces.

Kernfusieproject ITER: het oog op de toekomst

Naast de JET wordt er ook hard gewerkt aan de bouw van de ITER reactor in Zuid-Frankrijk. Dit is het grootste kernfusieproject ooit en wordt gesteund door diverse EU-lidstaten, China, Rusland, Japan en de VS. De bedoeling is dat deze kernfusiereactor in 2035 in werking treedt. Hoewel dit betekent dat er op dat moment nog geen energie kan worden geproduceerd en verspreid zoals de JET nu heeft gedaan, kunnen we wel een capaciteit van 500 megawatt verwachten, wat 40 keer meer is dan JET.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.