Klimaatcrisis: Eerst erger, dan beter, stelt wetenschapper

SSara 4 augustus 2023 14:54

Klimaatwetenschapper Niels Souverijns stelt dat de klimaatcrisis in de komende twintig tot dertig jaar eerst zal verergeren voordat verbetering optreedt. Ondanks de onheilspellende verschijnselen, zijn er ook hoopgevende verhalen en feiten die we niet uit het oog mogen verliezen.

Klimaatcrisis: verslechtering eerst, verbetering later

Volgens klimaatwetenschapper Niels Souverijns, werkzaam bij het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO), zullen we in de komende jaren steeds meer klimaatrecords gaan zien. Deze verslechterende situatie zal waarschijnlijk nog twee tot drie decennia aanhouden. Toch benadrukt Souverijns ook dat we ons moeten aanpassen en de hoopgevende verhalen en feiten niet uit het oog mogen verliezen.

Extreme klimaatverschijnselen: geen verrassing

Dat we steeds vaker te maken krijgen met extreme klimaatverschijnselen, zoals hittegolven en smeltend poolijs, is volgens Souverijns geen verrassing. Deze verschijnselen zijn het directe gevolg van de opwarming van de aarde en worden versterkt door natuurlijke fenomenen. We moeten ons bewust zijn van deze realiteit en ons aanpassen aan de veranderende omstandigheden.

Hoewel sommige wetenschappers beweren dat de gevolgen van de opwarming van de aarde grilliger en schokkender zijn dan oorspronkelijk voorspeld, is Souverijns van mening dat er nog geen volledig onverwachte verschijnselen zijn waargenomen. Het is wel zo dat sommige records, zoals de toename van hittegolven, eerder worden gevestigd dan verwacht.

Noodzaak van evenwichtige klimaatberichtgeving

Souverijns benadrukt het belang van een evenwichtige aanpak bij het rapporteren over klimaatverandering. Hoewel het essentieel is om de ernst van de situatie te communiceren, is het ook van belang om te voorkomen dat mensen worden overweldigd door angst. Een eerlijke, maar gematigde aanpak kan helpen om mensen betrokken en geïnformeerd te houden zonder paniek te zaaien.

Stijgende uitstoot, maar ook kentering in energiebronnen

Hoewel er grote zorgen zijn over de voortdurende subsidies voor de fossiele industrie en de nog steeds stijgende uitstoot, benadrukt Souverijns dat er ook positieve veranderingen zijn. Ondanks de enorm gestegen energievraag, zien we ook dat er meer hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt dan ooit tevoren. Dit kan gezien worden als een begin van een belangrijke verschuiving in onze energieconsumptie.

Impact van klimaatoplossingen: balans tussen hoop en realiteit

Hoewel het belangrijk is om de impact en het potentieel van klimaatoplossingen duidelijk te communiceren, waarschuwt Souverijns ook voor het creëren van valse hoop. Er is geen magische technologische oplossing voor de klimaatcrisis; in plaats daarvan moet er worden ingezet op een combinatie van verschillende technieken en aanpakken om het probleem effectief aan te pakken.

Hoewel sommige collega's een sombere blik hebben op de klimaatcrisis en vrezen dat er pas voldoende actie zal worden ondernomen als we geconfronteerd worden met meer klimaatgerelateerde rampen, houdt Souverijns een meer hoopvolle houding aan. Hij benadrukt het belang van het delen van positieve verhalen en feiten, zelfs in het licht van de naderende klimaatrampen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.