
Nieuw onderzoek toont aan dat de uitstoot van broeikasgassen, welke bijdraagt aan klimaatverandering, een directe invloed heeft op de overlevingskans van de ijsbeer. Dit is het eerste wetenschappelijke bewijs dat deze link legt.
Wetenschappelijk bewijs voor bedreiging ijsberen
Hoewel velen instinctief al wisten dat smeltend ijs slecht is voor ijsberen, is er nu wetenschappelijk bewijs dat deze impact onderstreept. Onderzoekers van Polar Bears International, de University of Washington en de University of Wyoming hebben aangetoond dat er een directe link is tussen de uitstoot van broeikasgassen en het aantal ijsvrije dagen. Dit kan grote implicaties hebben voor toekomstige projecten die broeikasgassen produceren.
Minder voedsel en reserves door smeltend ijs
Het smelten van zee-ijs betekent dat ijsberen minder toegang hebben tot hun prooi. Hierdoor krijgen ze minder voedsel binnen en bouwen ze minder vetreserves op. Deze reserves zijn essentieel voor hun overleving, aangezien ze door het smeltende zee-ijs vaker op land te vinden zijn, waar voedsel schaars is. Dit leidt tot langere periodes van vasten en gewichtsverlies bij de ijsberen.
Het verminderde voedselaanbod en de afgenomen vetreserves hebben ook impact op de opgroeiende welpen. Moeders kunnen hun welpen minder goed voeden met melk, wat leidt tot hogere sterftecijfers. Dit onderzoek toont dus aan dat de uitstoot van broeikasgassen niet alleen de volwassen ijsberen treft, maar ook de jongere generaties.