Klimaatverandering beïnvloedt smaak van champagne

MMatthijs 10 augustus 2023 18:57

Ondanks een groeiende vraag naar champagne, voornamelijk gestimuleerd door nieuwe liefhebbers tijdens de coronatijd, zet klimaatverandering de productie en kwaliteit van de beroemde Noord-Franse bubbelwijnen onder druk.

Champagnemarkt bereikt recordjaar in 2022

De champagne-industrie heeft een hoogtepunt bereikt in 2022 met de verzending van meer dan 325 miljoen flessen vanuit de Noord-Franse regio, zoals gemeld door de handelsvereniging Comité Champagne. Dit topjaar heeft voor het eerst meer dan zes miljard euro aan champagne-omzet opgeleverd, wat deels wordt toegeschreven aan inflatie.

Nederlanders drinken steeds meer champagne, volgens wijnjournalist Gert Crum. De champagneverkoop in Nederland is tijdens de coronatijd met 15% gestegen – een glas bubbels werd verkozen boven een tripje naar de kust. Dankzij deze nieuwe groep liefhebbers staat Nederland weer in de top tien van champagne-importerende landen.

Impact van klimaatverandering op champagneproductie

Klimaatverandering vormt echter een bedreiging voor de champagne-industrie. Extreme weersomstandigheden, zoals hagelbuien, vorst of droogte, kunnen zorgen voor wisselende oogsten en verminderde productie. Producenten van champagne maken zich zorgen dat ze in slechte jaren niet aan de vraag kunnen voldoen.

Klimaatcrisis verandert de smaak van champagne

Echte wijnkenners proeven de impact van klimaatverandering al in hun glas. Door de rijpere druiven verandert de smaak van de champagne: deze wordt rijker en minder fris. Dit smaakverschil is nu nog subtiel, en wijnboeren kunnen de smaak bijsturen met gistingstechnieken. Maar over 50 jaar kan een Nederlandse oudejaarsavondfles champagne significant anders smaken dan nu.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.