Klimaatverandering dreigt: Aarde riskeert opwarming van 3 graden

SSara 20 november 2023 15:31

De aarde loopt het risico deze eeuw met bijna 3 graden op te warmen, volgens een nieuw VN-rapport. Landen moeten meer doen om dit te voorkomen en hun klimaatdoelen verder aan te scherpen.

Grotere klimaatactie vereist

Het is geen geheim dat onze wereld in gevaar is. Volgens een recent rapport van de Verenigde Naties moeten landen meer actie ondernemen om te voorkomen dat de aarde deze eeuw met bijna 3 graden opwarmt. Dit is een verontrustende conclusie, gezien de ernstige gevolgen van dergelijke opwarming voor het leven op aarde.

Het VN-rapport onthult ook dat de uitstoot van broeikasgassen in een jaar tijd met 1,2 procent is gestegen. Dit heeft geleid tot een recordhoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Het is duidelijk dat we nu actie moeten ondernemen om deze trend te keren en te voorkomen dat de situatie nog erger wordt.

Gevolgen van opwarming zijn enorm

De gevolgen van klimaatverandering zijn niet alleen meetbaar in graden, maar ook in het dagelijks leven. Elke graad opwarming leidt tot ernstige veranderingen, zoals extreem weer, stijgende zeespiegels, onleefbare gebieden en het uitsterven van vele soorten. Met een mogelijke opwarming van 3 graden zou dit soort extreme gebeurtenissen de nieuwe norm kunnen worden.

Overheden moeten klimaatdoelen nastreven

Het is duidelijk dat overheden een cruciale rol spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Ze moeten nu echt aan de bak om de uitstoot terug te dringen en de klimaatdoelen te halen. Alleen als de emissies met 28 procent worden verminderd, kan de opwarming in het jaar 2100 nog beperkt worden tot 2 graden.

Naast de uitdagingen biedt de energietransitie ook kansen. Het kan miljoenen mensen wereldwijd toegang geven tot betaalbare en schone energie en voor werkgelegenheid zorgen in ontwikkelingslanden. Dit onderstreept het belang van het versnellen van de transitie naar een CO2-neutrale samenleving.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.