
De klimaatverandering leidt tot een wereld waarin minder wordt samengewerkt en veel meer concurrentie is, claimt Tom Middendorp, voormalig commandant der strijdkrachten. Dit zal resulteren in een verschuiving van de machtsblokken met de BRICS-landen op de voorgrond. Verder zullen deze veranderingen resulteren in een toename van spanningen en conflicten over grondstoffen en vruchtbare grond.
Klimaatverandering leidt tot wereldwijde machtsverschuiving
'Minder globalisering, meer polarisering', dat is wat Tom Middendorp zegt dat de klimaatverandering met zich meebrengt. De wereld wordt gekenmerkt door een toenemende competitie over waardevolle zaken zoals grondstoffen, ruimte en vruchtbare grond. Dit leidt tot een verschuiving van de machtsblokken, waar de BRICS-landen naar voren komen als de voorlopers. Deze veranderende machtsdynamiek zal ongetwijfeld leiden tot toename van spanningen en conflicten, en dat baart Middendorp zorgen.
Klimaatverandering en gevolgen voor Noord-Afrika en het Midden-Oosten
Volgens Middendorp zal de droogte in Noord-Afrika en het Midden-Oosten een ontwrichtende werking hebben, wat leidt tot migratie en een toename van extremisme en georganiseerde criminaliteit. Dit zal ongetwijfeld ook interne conflicten veroorzaken, aangezien je ziet dat heel Noord-Afrika afglijdt naar conflictsituaties. Dit heeft dus directe gevolgen voor onze eigen veiligheid, omdat we last kunnen krijgen van migratiestromen en terrorisme en er een soort vrijhaven kan ontstaan voor georganiseerde criminaliteit.
Het Arctisch gebied en de geopolitieke verschuivingen
Een treffend voorbeeld van hoe klimaatverandering tot geopolitieke verschuivingen kan leiden, is het Arctisch gebied. Daar ontstaan nieuwe aanvoerroutes voor schepen, wat economisch erg aantrekkelijk is, maar wat ook leidt tot een nieuwe machtsbasis voor Rusland. Dit betekent dat Rusland ook in de winter toegang heeft tot beide oceanen. Dit geeft Rusland de mogelijkheid om zijn dreiging wereldwijd in te zetten. Dit is een grote verandering voor de NAVO, die zich hierop zal moeten aanpassen.
Middendorp, ook wel bekend als de 'Klimaatgeneraal', was een van de eersten in de militaire kringen die klimaatverandering als een vijand zag. Dit was politiek gezien nogal gevoelig. Hoewel het binnen de krijgsmacht zelf tot weinig ophef leidde, erkende Middendorp dat veel militairen vinden dat andere problemen voorrang moeten hebben op duurzaamheid.