Krijgen we dinsdagavond een glimp van de supermaan?

SSara 31 juli 2023 22:02

Dinsdagavond belooft een prachtig astronomisch spektakel te worden met de verschijning van een supermaan. Maar zal het weer dit unieke fenomeen toestaan om zichtbaar te zijn? Lees verder om erachter te komen.

Ideale tijdstippen voor supermaan

De timing van de supermaan is bijna ideaal omdat het overlapt met de tijd dat het donker is. De maan komt op dinsdagavond rond 22:00 uur op en zal tot iets na 6:00 uur woensdagochtend zichtbaar blijven. Deze periode zonder zonlicht zorgt voor de ideale omstandigheden om de supermaan te bekijken.

Weersvoorspellingen en hun invloed

Hoewel het overdag flinke buien kan zijn, wordt het naar verwachting droger vanuit het westen en breekt de zon vaker door. In de avond zijn er bredere opklaringen, afgewisseld met wat wolken. Dit betekent dat de beste kans om de supermaan te zien tussen 22:00 en 0:00 uur zou zijn, voordat de bewolking toeneemt en regen volgt.

Wat maakt een maan 'super'?

De term 'supermaan' wordt gebruikt wanneer de volle maan groter en helderder lijkt dan normaal. Dit komt omdat de afstand tussen de maan en de aarde niet constant is. Soms staat de maan dichter bij de aarde dan andere keren, wat leidt tot een perceptie van een grotere en helderdere maan. Dit fenomeen is het gevolg van de elliptische (eivormige) baan van de maan rond de aarde.

Naast de supermaan die we dinsdag kunnen verwachten, is er nog een uniek astronomisch fenomeen aan de horizon. Op de laatste dag van de maand augustus is er een volle maan die groter en helderder is dan gemiddeld. Dit fenomeen, bekend als een 'blauwe maan', verwijst naar de tweede volle maan binnen een maand. Dus, op 31 augustus kunnen we uitkijken naar een 'blauwe supermaan'.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.