Kunnen we planetoïden zoals 2023 NT1 echt vernietigen? Een nieuw wetenschappelijk onderzoek zegt van wel

MMatthijs 7 november 2023 07:47

Een recent onderzoek uit Amerika suggereert dat het mogelijk is om kleine planetoïden zoals 2023 NT1 te vernietigen voordat ze de aarde raken. En dat zelfs als ze al dichtbij zijn. Hiervoor wordt een methode genaamd 'Pulverize it' gebruikt.

Onverwachte dichte pass van planetoïde 2023 NT1

In juli 2023 vloog planetoïde 2023 NT1 ongemerkt langs de aarde op een afstand van slechts 100.000 km. Dit feit heeft veel stof doen opwaaien onder wetenschappers, omdat het de vraag oproept hoe goed we in staat zijn om onze planeet te beschermen tegen dergelijke ruimtestenen. De planetoïde was zo dicht bij onze planeet dat hij bijna drie keer dichter bij de aarde was dan de maan. Ondanks dit feit werd de ruimtesteen pas twee dagen later ontdekt, omdat hij vanuit de richting van de zon kwam en dus verborgen bleef in het felle zonlicht.

'Verpulver het': nieuwe methode om planetoïden te vernietigen

Planetoïden zoals 2023 NT1 kunnen volgens een recent onderzoek nog steeds worden vernietigd, zelfs als ze al dicht bij de aarde zijn. De onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld die ze 'Pulverize it' (verpulver het) noemen. Deze techniek omvat het gebruik van een raket gevuld met doorborende staven, sommige gemaakt van een enkel materiaal en andere gevuld met traditionele explosieven. De staven worden afgeschoten wanneer de raket dicht bij de planetoïde komt, en doorboren de ruimtesteen, waardoor deze in kleinere stukken breekt met een maximale diameter van 15 meter.

Snelle reactie mogelijk met 'Pulverize it'-methode

Een groot voordeel van de 'Pulverize it'-methode is dat het een snelle reactie mogelijk maakt op dreigende planetoïde-inslagen. De onderzoekers beweren dat zelfs als een inslag slechts enkele uren verwijderd is, de planetoïde nog steeds onschadelijk kan worden gemaakt. De resterende brokstukken zullen grotendeels in de atmosfeer verbranden en de schokgolf van de brokstukken die eventueel op aarde komen, zal niet genoeg energie hebben om significante schade aan te richten. De 'Pulverize it'-methode zou dus een spectaculaire lichtshow opleveren, bestaande uit een reeks ongevaarlijke knallen en flitsen.

Er is ook een andere methode om planetoïden te vernietigen: deflectie. Dit houdt in dat een ruimtesonde met hoge snelheid op de planetoïde wordt afgeschoten om de koers te veranderen. Echter, het plannen, bouwen en lanceren van een dergelijke sonde kan jaren, zo niet decennia, duren. Bovendien zijn kleinere planetoïden vaak pas waarneembaar kort voor impact. Daarom kan de deflectiemethode niet altijd worden toegepast, zoals in het geval van 2023 NT1, dat helemaal niet werd opgemerkt tot na de dichte passage.

Observatie is een cruciale eerste stap voor zowel de 'Pulverize it'- als de deflectiemethode. De onderzoekers benadrukken daarom het belang van goede detectiemethoden. Ze kijken hoopvol uit naar toekomstige observatoria zoals het Rubin Observatory Legacy Survey of Space and Time (LSST) en NASA's aankomende Near-Earth Object (NEO) Surveyor. Deze geavanceerde observatiesystemen zouden de detectie van planetoïden aanzienlijk kunnen verbeteren en zo vroegtijdige actie mogelijk maken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.