Kunstmatige Intelligentie ontsluit geheimen van verkoolde Romeinse papyrusrollen

MMatthijs 9 februari 2024 07:02

Onderzoekers hebben een grote doorbraak bereikt in het ontcijferen van verkoolde Romeinse papyrusrollen dankzij kunstmatige intelligentie (AI). Deze rollen, die werden bedolven tijdens de uitbarsting van de Vesuvius, hebben hun geheimen na bijna 250 jaar eindelijk prijsgegeven.

AI ontcijfert tekens op verkoolde papyrusrollen

Het gebruik van kunstmatige intelligentie heeft een ongekende doorbraak mogelijk gemaakt in het historische onderzoek naar Romeinse artifacten. Door de inzet van AI-technologieën, waren onderzoekers eindelijk in staat om de teksten op de verkoolde papyrusrollen te ontcijferen. Deze rollen, die verkoold raakten tijdens de uitbarsting van de Vesuvius en sindsdien bedolven lagen onder een laag as, waren tot nu toe een onleesbaar mysterie.

De ontcijferde teksten vormen slechts een fractie van de honderden rollen die in een luxueuze Romeinse villa in Herculaneum werden gevonden. Deze rollen, bekend als de 'Herculaneum Papyri', zijn al sinds hun ontdekking in 1752 een grote uitdaging voor wetenschappers. Vanwege hun fragiele en verkoolde staat, was het tot nu toe onmogelijk om ze te openen en te lezen zonder ze te beschadigen.

De Vesuvius Challenge, een wedstrijd opgezet door Brent Seales, Nat Friedman en Daniel Gross, heeft een belangrijke rol gespeeld in deze doorbraak. De wedstrijd motiveerde onderzoekers om de nieuwste AI-technieken te gebruiken om de mysterieuze teksten te ontcijferen. En de resultaten spreken voor zich: dankzij deze uitdaging zijn we nu dichter bij het ontsluiten van de geheimen van de Romeinse oudheid dan ooit tevoren.

Ontcijfering van tweeduizend Griekse letters dankzij AI

Een team van drie onderzoekers, bestaande uit de Amerikaanse student Luke Farritor, de Zwitserse student Julian Schilliger en de Duits-Egyptische promovendus Youssef Nader, wist met behulp van AI meer dan tweeduizend Griekse letters uit de scans van de rollen te ontcijferen. Deze prestatie markeert een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van archeologisch onderzoek.

Nieuwe hoop voor de Herculaneum bibliotheek

Met de hulp van AI is er een nieuwe hoop ontstaan voor archeologen om de uitgebreide bibliotheek uit de villa in Herculaneum te lezen. En dat is niet alles. Deze techniek zou ook gebruikt kunnen worden voor andere teksten die archeologen moeilijk kunnen lezen. Het opent een geheel nieuwe wereld van mogelijkheden voor het onderzoek naar de Oudheid.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.