Kunstmatige intelligentie verbetert de zorg: Van borstkankerscreening tot administratieve ontlasting

SSara 6 augustus 2023 10:41

Kunstmatige intelligentie (AI) is steeds meer geïntegreerd in de medische sector, en dat is goed nieuws voor zowel medische professionals als patiënten. Niet alleen helpt AI bij het detecteren van tumoren, maar het kan ook de administratieve last op artsen verminderen.

AI verbetert borstkankerscreening

Kunstmatige intelligentie wordt steeds vaker toegepast in de medische sector, met name in het veld van radiologie. Volgens een recent Zweeds onderzoek kunnen algoritmes veilig worden gebruikt om radiologen te helpen bij het identificeren van tumoren op scans. Dit betekent dat AI niet alleen de effectiviteit van tumordetectie kan verhogen, maar ook het werkproces kan stroomlijnen.

Het gebruik van AI in borstkankerscreening kan een aanzienlijke hoeveelheid tijd en werk besparen, volgens het Zweedse onderzoek. Daarbij wordt geschat dat het gebruik van dergelijke algoritmes kan leiden tot een arbeidsbesparing van meer dan 40 procent. Hoewel de implementatie van nieuwe technologieën tijd en middelen vergt, kan de uiteindelijke efficiëntiewinst aanzienlijk zijn.

AI vermindert administratieve druk

Naast het verbeteren van screeningstechnieken, kan AI ook worden gebruikt om de administratieve lasten voor medische professionals te verminderen. Geavanceerde taalmodellen, zoals ChatGPT, hebben het potentieel om consulten om te zetten in verwijsbrieven of medische dossiers, waardoor een aanzienlijk deel van de administratieve taken van artsen en verpleegkundigen kan worden verlicht. Zo wordt niet alleen de werkdruk verlaagd, maar komt er ook meer tijd vrij voor de patiëntenzorg.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.