Laat je betoveren door het kosmische spektakel van de maansverduistering

MMatthijs 30 september 2023 13:16

Mis het niet! De mooiste maansverduistering van het jaar vindt vanavond plaats. Het is een kosmisch spektakel waarbij de aardschaduw een hap neemt uit de volle maan. Hier is je gids om dit unieke fenomeen te beleven.

Hoe ontstaat een maansverduistering?

Een maansverduistering is een fascinerend fenomeen dat optreedt als de zon, aarde en maan op één lijn komen te staan. Het is het moment waarop de aarde zich tussen de zon en de maan nestelt en een schaduw werpt op onze natuurlijke satelliet. Dit gebeurt een paar keer per jaar, maar de ene verduistering is niet de andere. Sommige zijn moeilijker zichtbaar dan andere, zoals de penumbrale maansverduistering eerder dit jaar, waarbij de buitenste schaduw van de aarde de maan bedekte.

Wat gebeurt er tijdens de piek van de maansverduistering?

De climax van de avond vindt plaats rond 21.30 uur. Op dit moment valt het donkerste deel van de aardschaduw, het binnenste deel, op de maan. Dit zorgt ervoor dat een opvallend stuk van de geelwitte maanschijf verdwijnt, alsof iemand een hap uit een smakelijk stuk kaas heeft genomen. Dit schouwspel duurt ongeveer een uur en twintig minuten, wat betekent dat de maan net voor 23.00 uur weer volledig zichtbaar is.

Hoewel de aanblik van de maan met een ontbrekend stuk zeker indrukwekkend is, is het belangrijk op te merken dat het niet om een totale verduistering gaat. Dat wil zeggen, de schaduw van de aarde schuift niet ver genoeg over de maan om deze volledig te bedekken. De volgende keer dat we dat in dit deel van de wereld kunnen verwachten, zal in september 2025 zijn. Dat belooft een adembenemende ervaring te worden, waarbij de hele maan in duisternis wordt gehuld.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.