Lange nachten en hete hangijzers: klimaattop in Dubai worstelt met fossiele brandstofkwestie

MMatthijs 7 december 2023 08:32

Ondanks hooggespannen verwachtingen voor de klimaattop in Dubai, worden de onderhandelingen gekenmerkt door een gebrek aan consensus over klimaatbeleid. De uitfasering van fossiele brandstoffen is een heet hangijzer.

Geen overeenstemming op klimaattop in Dubai

Terwijl de klimaattop in Dubai in volle gang is, is er nog geen consensus bereikt over hoe klimaatverandering wereldwijd moet worden aangepakt. De hoop op een snelle overeenkomst lijkt te vervagen, aangezien de onderhandelingen niet verder zijn gekomen dan een 'grabbelton aan wensen'. Met een week te gaan, is de druk om een solide actieplan te formuleren hoger dan ooit.

Richting 1,5 graden: uitdaging zonder duidelijk pad

De belangrijkste doelstelling van de klimaattop is om een plan te formuleren dat de opwarming van de aarde beperkt tot 1,5 graden. Echter, de vraag hoe dit doel te bereiken is, blijft onbeantwoord. Met verschillende landen die verschillende belangen en perspectieven hebben, lijkt een consensus nog ver weg.

Een voorstel om de wereldwijde hoeveelheid groene energie te verdrievoudigen tegen 2030 is onderschreven door meer dan 120 landen. Dit zou een grote stap voorwaarts betekenen in de strijd tegen klimaatverandering. Sommige olieproducerende landen en opkomende economieën, waaronder Saoedi-Arabië, China en India, hebben echter nog geen handtekening gezet, waardoor de impact van het voorstel mogelijk wordt beperkt.

Fossiele brandstoffen uitfaseren: een complex vraagstuk

Een van de meest controversiële voorstellen in de discussies is de volledige uitfasering van fossiele energie. Hoewel dit ideaal is vanuit het oogpunt van CO2-reductie, hebben veel landen hun economie nog steeds sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen. Verschillende varianten van dit voorstel staan in het conceptdocument, wat aantoont hoe verdeeld de meningen zijn.

Ontwikkelingslanden uiten hun frustratie over het gebrek aan financiering voor hun klimaatplannen, iets dat al jaren een pijnpunt is. De belofte van de ontwikkelde wereld om 100 miljard dollar aan klimaatfinanciering te leveren, wordt door velen als te laat en onvoldoende beschouwd. Het is duidelijk dat er meer nodig is om deze landen te helpen hun transitie naar groene energie te maken en zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.