Leer over klimaatverandering in Zeeland door middel van interactieve spellen

SSara 21 juli 2023 20:22

Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk biedt bezoekers een interactieve ervaring om meer te leren over klimaatverandering en de veranderingen in het Zeeuwse landschap. Ontwerpbureau Studio Inscape heeft een 'onderhandelingsspel' ontwikkeld waarbij spelers verschillende rollen aannemen en samenwerken om veranderingen te bewerkstelligen.

Reflectie op veranderingen in Zeeland

Het Zeeuwse landschap is in de loop der jaren drastisch veranderd. Om bezoekers hier bewust van te maken, besteedt het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk het komende jaar aandacht aan deze veranderingen en de impact die ze hebben op de regio. Het museum biedt een platform om te discussiëren en te leren over de toekomst van Zeeland en de uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt.

'Onderhandelingsspel' biedt inzicht in complexiteit

Het 'Onderhandelingsspel' van Studio Inscape in het Watersnoodmuseum biedt deelnemers de kans om in de huid van verschillende personages te kruipen, variërend van een boer tot een zeehond. Het doel van het spel is om verbindingen te leggen en samen oplossingen te zoeken voor aangeboden dilemma's. Het spel illustreert hoe verschillende elementen in de natuur en de maatschappij in grote mate van elkaar afhankelijk zijn en hoe menselijke beslissingen gevolgen kunnen hebben voor de natuur.

Buiten het museum heeft Studio Inscape, in samenwerking met de Ambassade van de Noordzee, een uniek duinproject op poten gezet. Tijdens een 'waterige werkweek' hebben kunstenaars, ontwerpers en medewerkers van het museum een installatie in de duinen gecreëerd die verschillende elementen in de duinen vertegenwoordigt. Dit project helpt bezoekers te begrijpen welke rol elk element speelt en hoe ze bijdragen aan het behoud van de duinen.

Kunstenaar belicht invloed van de mens op duinen

Kunstenaar Marinus van Dijke, die al dertig jaar een duinvallei op Schouwen observeert, heeft bijgedragen aan het duinproject. Zijn werk aan de installatie verbeeldt hoe de toerist - de badgast - de duinen en het strand tijdens de zomermaanden beïnvloedt. Door middel van gekleurde linten, die verschillende seizoenen en elementen vertegenwoordigen, laat de installatie zien hoe het landschap verandert en wat er nodig is om het te behouden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.