
Mannelijke motten verzamelen een belangrijk ingrediënt van het seksferomoon dat ze gebruiken tijdens de paring uit planten, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de North Carolina State University.
Mannelijke motten gebruiken plantaardige feromonen
Het is lange tijd gedacht dat nachtvlinders, zoals motten, hun seksferomonen volledig zelf produceren. Echter, recent onderzoek wijst uit dat mannelijke motten een belangrijk ingrediënt van hun feromonen uit planten halen. Methylsalicylaat, een signaalstof die planten uitscheiden, wordt door mannelijke motten gebruikt in hun paringsdans om vrouwtjes aan te trekken. Dit betekent dat de motten deze stof opnemen, zowel als rups bij het eten van planten of als volwassen motten bij het drinken van nectar.
Vrouwtjesmotten herkennen plantaardig feromoon
Het onderzoek heeft ook aangetoond dat vrouwelijke motten specifieke geurreceptoren hebben voor methylsalicylaat. Wanneer mannelijke motten deze stof uitscheiden in hun feromooncocktail, herkennen de vrouwtjes het en worden ze aangetrokken. Dit bevestigt de belangrijke rol die planten spelen in de paringsdans van motten. Het onderzoek heeft ook aangetoond dat het paringssucces van mannelijke motten afneemt als de hoeveelheid uitgestoten methylsalicylaat afneemt.
Nog een interessante bevinding van het onderzoek is dat mannelijke motten die in het wild leven grote hoeveelheden methylsalicylaat opslaan in hun haarzakjes. Dit zijn de mannelijke organen die het feromoonmengsel uitscheiden. Ook werd ontdekt dat labmotten hetzelfde doen als ze een kunstmatig dieet krijgen waarin nectarachtig suikerwater met methylsalicylaat is opgenomen. Dit toont aan dat motten hun feromooncocktail kunnen aanvullen met stoffen uit hun omgeving.