Meer vallende sterren te zien in de komende nacht, voorspelt Buienradar

SSara 14 augustus 2023 11:27

Volgens Buienradar zijn er in de komende nacht meer kansen om de meteorenzwerm Perseïden te zien. Het weerstation voorspelt een heldere nacht, wat ideaal is voor het bekijken van dit fenomeen.

Heldere nacht biedt kans op meteorenzwerm

Buienradar geeft aan dat er een goede kans is om de meteorenzwerm Perseïden te zien in de komende nacht. Het weerstation voorspelt weinig bewolking en dus een heldere nacht, wat gunstig is voor het bekijken van de vallende sterren. Het is een uitgelezen kans om dit jaarlijks terugkerende fenomeen te aanschouwen.

Extra piek en helderdere meteoren verwacht

Er wordt een extra piek in de meteorenzwerm verwacht tussen 03.00 uur en 05.00 uur. Volgens sterrenkundige Arnold Tukkers zijn de vallende sterren van vannacht helderder dan die van de vorige nacht. Dit komt door de grotere massa van de stofdeeltjes die zijn achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Wanneer deze deeltjes in de dampkring verbranden, ontstaat er een helder lichtspoor, oftewel een meteoor.

Hoogtepunt van sterrenregen trekt bezoekers

Het hoogtepunt van de jaarlijkse sterrenregen was in de nacht van zaterdag op zondag. Tijdens deze nacht waren er tientallen vallende sterren per uur te zien. Bij de Cosmos Sterrenwacht in Lattrop kwamen 90 mensen naar de sterrenkijkavond om dit spectaculaire fenomeen te aanschouwen. Sterrenkundige Arnold Tukkers, die al meer dan dertig jaar bij de sterrenwacht werkt, deelde zijn verwondering over het bijzondere natuurverschijnsel.

Ondanks de gedeeltelijke bewolking zijn er toch nog mensen die erin geslaagd zijn om een meteoor vast te leggen. Op X, voorheen bekend als Twitter, hebben verschillende mensen foto's gedeeld van de meteoren die ze hebben waargenomen. Woorden als 'adembenemend' en 'spectaculair' worden vaak gebruikt om de ervaring te beschrijven. Voor sommigen was het zelfs de eerste keer dat ze ooit een vallende ster hadden gezien.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.