
De nieuwste update van het Gaia-project voegt een half miljoen sterren toe aan onze kennis van het Melkwegstelsel. Niet alleen sterren, maar ook gas en planetoïden worden gedetailleerder in kaart gebracht, wat de weg vrijmaakt voor nieuwe astronomische ontdekkingen.
Nieuwe sterren in de database
Een belangrijke mijlpaal in het Gaia-project is de toevoeging van een half miljoen nieuwe sterren aan de database, allemaal gelegen in de bolvormige sterrenhoop Omega Centauri. Tot nu toe was het moeilijk om dergelijke sterrenophopingen te meten omdat de sterren zo dicht bij elkaar liggen dat hun gecombineerde helderheid de meetinstrumenten overschrijdt. Door een slimme omweg hebben de onderzoekers echter nu succesvol deze sterrenhoop in kaart kunnen brengen.
Naast het toevoegen van nieuwe sterren, bevat de update van Gaia ook informatie over het gas dat zich tussen de sterren in de Melkweg bevindt. Dit geeft ons meer inzicht in de structuur en samenstelling van ons eigen sterrenstelsel en kan ons helpen de dynamiek en evolutie ervan beter te begrijpen.
Planetoïden nauwkeuriger dan ooit vastgesteld
De recente update van Gaia brengt niet alleen sterren en gas in kaart, maar ook de planetoïden die door ons zonnestelsel vliegen. Met gegevens van meer dan 150.000 van deze ruimterotsen, kunnen astronomen nu hun banen met ongekende nauwkeurigheid vaststellen. Deze informatie helpt ons om meer te leren over het ontstaan van de aarde en andere planeten.
Ontdekking van nieuwe quasars
Naast sterren en planetoïden, heeft de Gaia-update ook 381 quasars aan het licht gebracht. Quasars zijn extreem heldere sterrenstelsels die ver in de kosmos liggen. Hun helderheid maakt ze waardevol voor kosmologen, omdat ze kunnen worden gebruikt om ideeën over de geschiedenis en uitdijing van het heelal te testen. De nieuwe verzameling quasars is de grootste die astronomen tot nu toe hebben gehad.
Impact van Gaia op Melkweg-onderzoek
Eerdere updates van de Gaia sterrenkaart hebben al geleid tot talrijke ontdekkingen over de geschiedenis en samenstelling van de Melkweg. Onderzoekers ontdekten bijvoorbeeld dat de buitenste delen van ons sterrenstelsel oorspronkelijk deel uitmaakten van een ander sterrenstelsel dat ongeveer 10 miljard jaar geleden met het onze is gefuseerd. Met deze nieuwste update kunnen we verwachten dat er nog meer dergelijke ontdekkingen zullen worden gedaan.
Hoewel de huidige update indrukwekkend is, is het slechts een voorproefje van wat er nog te komen is. Het Gaia-team plant al hun volgende update. Naar verwachting zal versie 4 eind 2025 verschijnen en nog meer gedetailleerde gegevens over ons Melkwegstelsel en zijn omgeving onthullen.