Microplastics veroorzaken mogelijk gedragsverandering: een nieuwe kijk op gezondheidsrisico's

MMatthijs 30 augustus 2023 01:12

Nieuw onderzoek wijst uit dat microplastics, die overal in ons ecosysteem en dus ook in ons lichaam worden aangetroffen, mogelijk een grotere impact hebben dan eerder gedacht. Deze kleine plasticdeeltjes kunnen zelfs ons gedrag beïnvloeden.

Microplastics: een onbekend gezondheidsrisico

Microplastics zijn alomtegenwoordig in ons milieu, van de toppen van de Himalaya tot Antarctica. Ondanks het bekende negatieve effect op het leven in de oceaan, is er nog relatief weinig bekend over de mogelijke gezondheidsrisico's bij zoogdieren, inclusief mensen. Gezien hun prevalentie in het milieu, is het niet verrassend dat microplastics ook in ons lichaam terechtkomen. Maar wat betekent dat precies voor onze gezondheid? Dat is een vraag die dringend om verder onderzoek vraagt.

Professor Jaime Ross van de University of Rhode Island heeft een baanbrekend onderzoek geleid naar de neurologische effecten en ontstekingsreacties in het lichaam van muizen na blootstelling aan microplastics. De muizen kregen verschillende doses microplastics binnen via het drinkwater en de resultaten waren opmerkelijk. De microplastics hadden niet alleen een impact op verschillende organen en weefsels van de muizen, maar bleken ook het gedrag van de oudere labmuizen te veranderen. Dit onderzoek legt de basis voor verder onderzoek naar de mogelijke impact van microplastics op de menselijke gezondheid.

Microplastics en gedragsverandering: een zorgwekkende link

Eén van de meest opvallende bevindingen van het onderzoek van professor Ross was dat blootstelling aan microplastics gedragsveranderingen kan veroorzaken bij dieren. De onderzoekers observeerden verschillende biomarkers in de lever en hersenen van muizen, waarvan er vele gelinkt zijn aan het immuunsysteem. De muizen begonnen vreemd te bewegen en toonden ongewoon gedrag, iets dat de wetenschappers linkten aan symptomen van dementie bij mensen. Deze bevindingen suggereren dat microplastics wellicht een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van neurodegeneratieve aandoeningen bij mensen.

Microplastics en neurodegeneratieve ziekten: een potentieel verband

Het onderzoek heeft aangetoond dat microplastics niet alleen in het maagdarmstelsel, de lever en de nieren worden aangetroffen, maar zelfs tot in de hersenen kunnen doordringen. Deze plasticdeeltjes blijken in staat om de bloed-hersenbarrière - een beschermingsmechanisme tegen virussen en bacteriën - te doorbreken en tot diep in het hersenweefsel door te dringen. Bovendien bleek uit het onderzoek dat blootstelling aan microplastics de productie van het cruciale eiwit GFAP kan verminderen. Een lagere aanmaak van dit eiwit is gelinkt aan de eerste stadia van neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en depressie. Deze bevindingen benadrukken de urgentie van verder onderzoek naar de impact van microplastics op de menselijke gezondheid.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.