
Wetenschappers hebben een nieuwe soort microworm ontdekt, panagrolaimus kolymaensis, dat een wereldrecord zet door 46.000 jaar te overleven in de Siberische permafrost. Dit extreme overleven wordt mogelijk gemaakt door een proces genaamd 'cryptobiose'.
Nieuwe microwormsoort overleeft millennia in permafrost
De ontdekking van een tot dusver onbekende soort microworm, genaamd Panagrolaimus kolymaensis, zet de wetenschappelijke wereld op zijn kop. Deze worm heeft gedurende 46.000 jaar, vastgesteld door een internationaal team van wetenschappers, in de permafrost van Siberië overleefd. Deze extreem lange levensduur stelt een wereldrecord.
Deze nematode, ofwel rondworm, werd al in 2002 door wetenschappers uitgegraven uit een stuk permafrost. Pas in 2018 werd de worm voorzichtig ontdooid en ontwaakte het dier. Tot die tijd was het echter onbekend tot welke soort deze worm behoorde en hoe oud de soort was.
Cryptobiose: De ultieme overlevingsstrategie
De sleutel tot het ongelooflijke uithoudingsvermogen van de Panagrolaimus kolymaensis ligt in een proces genaamd cryptobiose. Dit is een overlevingsstrategie waarbij minuscule diertjes hun stofwisseling en andere biologische processen weten af te zwakken tot ze niet meer waarneembaar zijn. Op deze manier kunnen ze extreme omstandigheden, zoals uitdroging, bevriezing en zelfs radioactieve straling, overleven.