Middelmatig presterend Alzheimermedicijn leidt tot wetenschappelijke vooruitgang

MMatthijs 18 december 2023 09:32

Een medicijn tegen Alzheimer dat matig presteert, maar toch wordt aangemerkt als een van de wetenschappelijke doorbraken van 2023. Ondanks ernstige bijwerkingen en hoge kosten, zijn wetenschappers enthousiast over lecanemab en donanemab.

Lecanemab vertraagt cognitieve achteruitgang

Ondanks de hoge kosten en potentiële bijwerkingen van lecanemab, leverde een studie met bijna 1.800 beginnende alzheimerpatiënten bemoedigende resultaten. Na een behandeling van anderhalf jaar bleek dat bij de patiënten die lecanemab kregen toegediend, de achteruitgang van cognitieve functies, met name het geheugen, met 27 procent was afgeremd ten opzichte van de controlegroep die een placebo kreeg.

Naast lecanemab, is er nog een medicijn, donanemab, dat positieve resultaten laat zien in de strijd tegen Alzheimer. Hoewel het ook ernstige bijwerkingen kan hebben, bleek uit de studies dat donanemab de effecten van Alzheimer met maar liefst 35 procent kon vertragen over een periode van achttien maanden.

Twijfels over langetermijneffecten

Hoewel de korte termijn resultaten van lecanemab en donanemab veelbelovend zijn, uiten enkele wetenschappers hun twijfels over de langetermijneffecten. Aangezien Alzheimer een ziekte is die een geleidelijke achteruitgang veroorzaakt, is het onzeker of de positieve effecten van deze medicijnen standhouden op de lange termijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.