Miljoenen euro's en decennia onderzoek verloren door diepvriesstoring in Zweedse universiteit

SSara 6 februari 2024 11:01

Een defect aan een diepvries bij de Zweedse universiteit Karolinska Institutet heeft decennialang onderzoek, voornamelijk naar leukemie, en ongeveer 43 miljoen euro doen verdampen. Een tekort aan vloeibare stikstof maakte het opslagsysteem onbruikbaar, waardoor waardevolle stalen verloren gingen.

Belangrijke onderzoeksstalen verloren door technische storing

Het Karolinska Instituut in Zweden heeft een flinke tegenslag te verwerken gekregen. Een diepvries waarin essentiële onderzoeksstalen werden bewaard, viel uit door een gebrek aan vloeibaar stikstof. De diepvries, die functioneert bij een temperatuur van -190 graden Celsius, bleef door deze storing vijf dagen onopgemerkt. Dit heeft geleid tot het verlies van jaren aan onderzoek.

Verlies kost universiteit miljoenen

Het verlies van de onderzoeksstalen is niet alleen een wetenschappelijke tragedie, maar brengt ook een aanzienlijke financiële last met zich mee. De geschatte kost van het verlies is zo'n 43 miljoen euro. Dit omvat zowel de waarde van de verloren stalen als het geld dat is geïnvesteerd in het uitvoeren van het onderzoek dat nu verloren is gegaan.

In reactie op deze catastrofe heeft de universiteit een intern onderzoek ingesteld. Bovendien is ook de politie op de hoogte gebracht. Hoewel er momenteel geen aanwijzingen zijn dat het een geval van sabotage is, wil de universiteit alle mogelijkheden onderzoeken om zeker te zijn dat het een technisch probleem was.

Jarenlang onderzoek naar leukemie verloren

De verloren stalen waren van onschatbare waarde - veel ervan maakten deel uit van jarenlang onderzoek naar leukemie, met sommige stalen die zelfs 30 jaar oud waren. Het verlies ervan betekent een enorme tegenslag voor de voortgang van dit cruciale onderzoek naar deze ernstige ziekte.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.