
Nieuw onderzoek toont aan dat mannelijke orka's die samenleven met hun post-menopauzale moeders minder gevechtsschade vertonen dan andere mannelijke orka's. Deze bevindingen suggereren dat orka-moeders na de menopauze een beschermende rol spelen in het leven van hun zonen, vergelijkbaar met menselijke grootmoeders die helpen bij de opvoeding.
Beschermende rol van post-menopauzale orka-moeders
Mannelijke orka's die in een sociaal groep met hun post-menopauzale moeders leven, hebben minder littekens door gevechten dan andere mannelijke orka's. Dit impliceert dat een orka-moeder na de menopauze haar zoon op een bepaalde manier beschermt tegen agressie. Deze bevinding komt uit een recent onderzoek en onderstreept de cruciale rol die oudere vrouwelijke orka's voor de soort spelen, vergelijkbaar met mensen.
Het mysterie van de menopauze
De menopauze is de definitieve stop van de menstruatie voor een vrouw, waardoor zij niet langer vruchtbaar is. Dit fenomeen is voor wetenschappers een raadsel, vooral omdat de evolutie gericht is op voortplanting en overleving. Verschillende theorieën zijn geopperd, zoals de 'intergenerationele overdracht van hulpbronnen', waarbij oudere vrouwen voedsel en zorg delen met de groep en zo de overlevingskansen van hun nageslacht verhogen.
Sociale rol van post-menopauzale orka-vrouwtjes
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat post-menopauzale orka's de levensverwachting van hun kinderen en kleinkinderen verbeteren door het delen van gevangen vis en hen naar visrijke gronden te leiden. Nieuw onderzoek suggereert echter dat deze orka's ook een bijzondere rol spelen in het sociale leven van hun zonen.
Onderzoekers hebben bijna 7.000 foto's van southern resident killer whales geanalyseerd en ontdekten dat mannelijke orka's minder littekens vertonen wanneer ze in een groep leven met hun post-menopauzale moeders. Deze mannetjes vertonen minder tekenen van agressief gedrag en minder agressieve confrontaties, wat suggereert dat hun moeders een beschermende invloed hebben.