Musk's grote stap in hersenimplantaten: bedienen met de gedachte

MMatthijs 1 februari 2024 07:32

Neuralink, het bedrijf van Elon Musk, heeft voor het eerst een hersenimplantaat bij een mens ingebracht. Deze nieuwe technologie, ontworpen om gedachten te gebruiken om computers en andere apparaten te besturen, belooft een spannende toekomst.

Neuralink boekt succes met nieuwe techniek

Het baanbrekende werk van Neuralink betekent een grote doorbraak in de wereld van hersenimplantaten. Het bedrijf heeft namelijk voor het eerst een chip rechtstreeks aan het brein vastgemaakt. Eerdere technieken gebruikten de bloedvaten van het brein als een ankerpunt, maar Neuralink breekt met deze traditie en gaat directer te werk. Deze techniek is al bij ongeveer vijftig patiënten met succes toegepast.

Het implantaat van Neuralink kan overal in de schedel worden geplaatst. Omdat de activiteit die moet worden opgevangen diep in het brein plaatsvindt, is de exacte plaats van het implantaat niet cruciaal. Dit biedt de patiënt wat flexibiliteit en comfort bij het kiezen van de plaats voor het implantaat, zelfs tot het punt dat het draadloos kan worden opgeladen tijdens de slaap.

Neuralink's visie op de toekomst

Hoewel er momenteel vooral kansen liggen voor mensen met verlamming, heeft Neuralink grootse plannen voor de toekomst. Elon Musk, de drijvende kracht achter het bedrijf, heeft de ambitie om met deze technologie kunstmatige intelligentie bij te benen of zelfs voor te blijven. Door het menselijk brein te verbeteren met deze implantaten wil hij mensen sneller laten denken. Dit is echter nog toekomstmuziek en kan wel 50 jaar of langer duren.

Mogelijkheden en risico's van de technologie

Het is duidelijk dat deze technologie een wereld aan mogelijkheden opent. Van het helpen van mensen met verlamming, tot het verbeteren van het menselijk brein, de mogelijkheden lijken eindeloos. Toch zijn er ook zorgen. Het risico van cyberaanvallen, waarbij het signaal van het brein onderschept kan worden, en de hoge kosten die deze technologie met zich meebrengt, kunnen belemmeringen vormen voor de brede toepassing ervan.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.