Mysterie in de sterrenkunde: witte dwerg met twee gezichten ontdekt

SSara 19 juli 2023 22:02

Astronomen hebben voor het eerst een unieke witte dwerg ontdekt die twee gezichten lijkt te hebben, één gemaakt van waterstof en de andere van helium. De ster, genaamd Janus, brengt onderzoekers in verwarring omdat ze niet zeker weten hoe dit fenomeen kan optreden.

Een witte dwerg met twee gezichten

Een recente ontdekking in de wereld van de astronomie heeft wetenschappers opgewonden en tegelijkertijd verward. De nieuw ontdekte ster, een witte dwerg, heeft opmerkelijk genoeg twee gezichten. Aan de ene kant bestaat de ster uit waterstof, terwijl de andere kant uit helium bestaat. Dit is een ongebruikelijke eigenschap voor witte dwergen, die doorgaans bestaan uit dezelfde elementen over hun gehele oppervlak.

Vanwege de dubbele aard van de ontdekte witte dwerg, is de ster Janus genoemd, naar de Romeinse god van het begin en het einde, die ook met twee gezichten wordt afgebeeld. Hoewel de naam past, zijn onderzoekers nog steeds in het duister over de precieze oorzaak van deze dubbele natuur. Er zijn echter een paar theorieën op tafel gelegd om het verbijsterende fenomeen te verklaren.

Een overgangsfase van waterstof naar helium

Een van de voorgestelde theorieën suggereert een overgangsfase waarin de waterstof in het binnenste van de witte dwerg zodanig verdund raakt, dat helium de overhand krijgt. Dit zou kunnen verklaren waarom de ster twee verschillende gezichten heeft. Echter, het roept ook nieuwe vragen op, zoals waarom deze overgang op zo'n onsamenhangende manier plaatsvindt, waarbij de ene kant van de ster sneller evolueert dan de andere.

Magnetisch veld als mogelijke oorzaak

Het magnetische veld van de witte dwerg zou een cruciale rol kunnen spelen in de asymmetrische verdeling van de elementen. Het veld, dat meestal asymmetrisch is of sterker aan één kant, kan de vermenging van materialen voorkomen. Hierdoor kan de ene kant van de ster meer waterstof bevatten dan de andere. Het magnetische veld zou ook de druk en dichtheid van de atmosferische gassen kunnen veranderen, wat kan leiden tot een 'waterstofoceaan' op de plekken waar het magnetische veld het sterkst is.

Ondanks de huidige theorieën blijft het mysterie van Janus onopgelost en de onderzoekers hopen meer soortgelijke sterren te vinden om hun hypothese verder te testen. Met behulp van de Zwicky Transient Facility (ZTF), een instrument dat elke nacht de hemel scant, hopen ze meer Janus-achtige witte dwergen te vinden. Daarnaast zal het nog in aanbouw zijnde Vera C. Rubin Observatorium in Chili het proces van het detecteren van variabele witte dwergen in de toekomst vergemakkelijken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.