
Astronomen hebben de traagste pulsar ooit ontdekt, een gebeurtenis die ze voor een raadsel stelt. Dit object zendt slechts drie keer per uur een pulsje radiostraling uit. De ontdekking kan nieuwe inzichten geven in de dood van sterren.
Ontdekking van een mysterieuze pulsar
Met de Murchison Widefield Array, een radiotelescoop in West-Australië, werden de langzame pulsen van een nog onbekend object gevangen. De astronomen waren verbaasd om te ontdekken dat dit object al minstens 33 jaar aan een stuk door deze trage pulsen uitzendt. De reden achter dit fenomeen blijft een mysterie.
Een niet-zo-normale pulsar
Pulsars, die meestal tientallen of honderden keren per seconde een kort pulsje radiostraling laten zien, zijn over het algemeen neutronensterren - de overblijfselen van geëxplodeerde reuzensterren. Deze nieuwe ontdekte pulsar, die ongeveer om de 22 minuten slechts één pulsje uitzendt, lijkt te traag om een gewone pulsar te zijn. Daarnaast is er bij deze pulsar geen sprake van röntgenstraling, wat een andere karakteristiek is van een normale pulsar.
Kan het een witte dwerg zijn?
Gezien de trage pulsen en de afwezigheid van röntgenstraling, suggereren de astronomen dat het object mogelijk een witte dwerg is. Dit zou het overblijfsel zijn van een ster vergelijkbaar met onze zon. Hoewel dit een mogelijke verklaring kan zijn, blijft het vreemd dat er geen andere witte dwergen zijn gevonden die soortgelijke pulsen uitzenden.
Ondanks de grote afstand van het object, ongeveer 20.000 lichtjaar, zou de James Webb Space Telescope mogelijk gebruikt kunnen worden om dit mysterie te ontrafelen. Als het object inderdaad een witte dwerg is, zou de telescoop deze moeten kunnen detecteren, ondanks de enorme afstand. Dit vormt de volgende uitdaging voor de astronomen.