Mysterieuze, superenergieke kosmische straling treft onze planeet: Wetenschappers staan voor een raadsel

SSara 30 november 2023 08:03

Wetenschappers zijn verbijsterd door de detectie van een extreem energierijk kosmisch deeltje, dat afkomstig lijkt van een onverwacht lege ruimte grenzend aan ons sterrenstelsel. Deze ontdekking roept vragen op over ons begrip van de deeltjesfysica en de grenzen van kosmische straling.

Ontdekking van een nieuw, extreem energierijk deeltje

In 1991 ontwaarde de Fly's Eye detector in Utah een deeltje met een ongekend hoge energie, een ontdekking die de wereld van de natuurkunde op zijn kop zette. Dit deeltje, het Oh-My-God-deeltje genoemd, was zo energierijk dat het bestaan ervan in strijd leek met bestaande theorieën over kosmische straling. Nu heeft de Telescope Array in de woestijn van Utah een nieuw deeltje gedetecteerd, Amaterasu genoemd, dat bijna evenveel energie bevat. Deze ontdekking verbaast wetenschappers opnieuw, omdat het suggereert dat er bronnen van extreem energierijke deeltjes zijn die we nog niet begrijpen.

Raadsel rond de oorsprong van Amaterasu

Het mysterie rond Amaterasu wordt nog verder verdiept door het feit dat het deeltje afkomstig lijkt te zijn van een schijnbaar lege ruimte naast ons sterrenstelsel, de Melkweg. Dit is in strijd met ons begrip van kosmische straling, die normaal gesproken gelijkmatig door de ruimte reist en niet wordt beïnvloed door magnetische velden. De oorsprong van dit deeltje roept dus vragen op over onze kennis van de kosmische deeltjesfysica.

Geconfronteerd met het mysterie van Amaterasu, suggereren de onderzoekers dat we mogelijk te maken hebben met aspecten van deeltjesfysica die nog niet bekend zijn bij de wetenschap. Zij opperen dat de oorsprong van deze energierijke deeltjes zou kunnen worden verklaard door 'gekke ideeën' zoals defecten in de structuur van de ruimte-tijd of botsende kosmische snaren. Deze mogelijkheid onderstreept de noodzaak om ons begrip van de natuurkundige realiteit verder te verdiepen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.