Nachtelijke groene gloed op Mars: Een lichtpunt in het donker voor astronauten

MMatthijs 19 november 2023 23:16

Wetenschappers hebben bevestigd dat de hemel bij de polen van Mars 's nachts groen oplicht. Deze ontdekking is niet alleen een fenomeen om te bewonderen, maar biedt ook praktische voordelen voor toekomstige Marsmissies.

Groene gloed biedt navigatiehulp

Astronauten en onbemande verkenningstoestellen (rovers) kunnen zich dankzij de heldere groene gloed gemakkelijk oriënteren in de nachtelijke duisternis van Mars. Dit fenomeen, dat zich vooral voordoet in de buurt van de polen, kan de missies van deze ontdekkingsreizigers aanzienlijk vergemakkelijken. Deze lichtbron is zo helder dat het navigeren van de rovers zelfs in het donker mogelijk maakt, waardoor ze niet volledig afhankelijk zijn van daglicht.

Het proces achter de groene gloed

De groene gloed is het resultaat van een fascinerend proces dat zich afspeelt in de atmosfeer van Mars. Door de dag wordt zonlicht geabsorbeerd door koolstofdioxide (CO2) moleculen. Deze moleculen krijgen zoveel energie dat ze uit elkaar vallen en lichtgevende zuurstofatomen vormen. Deze zuurstofatomen worden door de wind naar de donkere zijde van de planeet gebracht, waar ze inwerken op elkaar en de groene gloed veroorzaken. Dit proces is voor het eerst bevestigd door de studie, waaraan de wetenschapper Lauriane Soret heeft meegewerkt.

Hoewel zowel nachtgloed als poollicht natuurverschijnselen zijn waarbij licht wordt uitgestraald, zijn er belangrijke verschillen tussen deze fenomenen. Nachtgloed, zoals waargenomen op Mars en ook op aarde, is een chemisch proces dat plaatsvindt binnen de atmosfeer van een planeet. Poollicht daarentegen wordt voornamelijk veroorzaakt door zonnevlammen en coronale massa-ejecties, waarbij een grote gasbel doordrenkt met magnetische veldlijnen door de zon wordt weggeblazen.

De wetenschappelijke waarde van nachtgloed

Deze ontdekking van nachtgloed op Mars is cruciaal om meer te leren over de atmosferische processen op de rode planeet. Het biedt ons meer inzicht in hoe zonlicht en zonnewinden werken en kan ons helpen om beter onderzoek te doen naar gebieden in de atmosfeer van Mars die moeilijk te onderzoeken zijn. Dit kan ons ook vertellen hoeveel zuurstof er in de atmosfeer is. Het onderzoek is bovendien van groot belang voor toekomstige Marslandingen. De dichtheid van de atmosfeer heeft immers een direct effect op hoe goed een parachute werkt en hoeveel luchtweerstand satellieten ervaren die zich in de atmosfeer van Mars bevinden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.