
NASA heeft na dagen zonder contact een signaal ontvangen van de Voyager 2, die zich momenteel op een gigantische afstand van 19 miljard kilometer bevindt. Dit volgt na een per ongeluk gegeven verkeerd commando dat resulteerde in het draaien van de antenne van het ruimtevaartuig met 2 graden.
Contact hersteld na verkeerd commando
Na een periode van twee weken zonder communicatie, heeft NASA eindelijk een signaal opgepikt van de Voyager 2. Het contactverlies was te wijten aan een onbedoeld commando dat de antenne van het ruimtevaartuig twee graden deed draaien, waardoor de signalen van de Voyager de Amerikaanse ruimteorganisatie niet meer konden bereiken. Dit incident toont de kwetsbaarheid en afhankelijkheid van precieze communicatie in ruimte-expedities.
Australië vangt signaal op van verre Voyager
Een schotelantenne in het Australische Canberra heeft het langverwachte signaal van Voyager 2 opgevangen. De afstand die het signaal moet afleggen - een verbijsterende 19 miljard kilometer - verklaart de reistijd van 18 uur om de aarde te bereiken. Deze enorme afstanden en de tijd die signalen nodig hebben om te reizen, onderstrepen de uitdagingen van interstellaire communicatie.
Herpositionering van antenne gepland
NASA heeft als volgende stap in plan om de antenne van de Voyager weer in de juiste richting te sturen. Dit zal geprobeerd worden vanuit hun onderzoekscentrum in Californië. Mocht dit niet lukken, dan heeft NASA een plan B: wachten tot 15 oktober. Op die datum zal de sonde automatisch zijn antenne herpositioneren, een functie die meerdere keren per jaar gebeurt.
De Voyager 2, gelanceerd in 1977, had oorspronkelijk als missie om Jupiter en Saturnus te verkennen. De sonde overschreed echter de verwachtingen en bezocht ook Uranus en Neptunus. In 2018 bereikte het ruimtevaartuig een historische mijlpaal door als tweede ruimtevaartuig ooit ons zonnestelsel te verlaten. Zowel de Voyager 2 als zijn identieke 'tweelingbroer', de Voyager 1, bevinden zich momenteel in de interstellaire ruimte, de ruimte tussen de sterren, en blijven waardevolle informatie naar NASA sturen.