NASA stapt over naar commercieel gebouwde ruimtestations

SSara 6 augustus 2023 11:01

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zet in op commerciële partijen voor de bouw van toekomstige ruimtestations. Met een investering in bedrijven als Voyager Space, Northrop Grumman en Blue Origin van Jeff Bezos, signaleert NASA een significante verschuiving in beleid.

Investering in commerciële ruimtestations

NASA maakt een belangrijke beleidswijziging door te investeren in ruimtestations van commerciële partijen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft 400 miljoen dollar geïnvesteerd in bedrijven zoals Voyager Space, Northrop Grumman en Blue Origin van Amazon-baas Jeff Bezos. Deze bedrijven hebben de financiële steun van NASA ontvangen om hen te helpen bij de constructie van hun eigen ruimtestations.

Vervanging voor het ISS gepland

Het International Space Station (ISS), dat sinds 2000 permanent bewoond is, is tegen het einde van dit decennium aan vervanging toe. Het is niet mogelijk om het ruimteschip op te lappen, dus het wordt volgens Rob van den Berg van Sterrenwacht Sonnenborgh gewoon afgeschreven. NASA en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zijn van plan een nieuw ruimteschip in een baan rond de maan te brengen.

Het toekomstige Star Lab ruimtestation

Het nieuwe ruimtestation, genaamd Star Lab, zal aanzienlijk kleiner zijn dan het huidige ISS. Dit maakt het mogelijk om het in één lancering de ruimte in te sturen. Van den Berg suggereert dat het Star Lab in de loop van de tijd mogelijk ook met modules zal worden uitgebreid.

Volgens Van den Berg is de bouw van ruimtestations een dure en complexe taak. Dit is volgens hem ook de reden waarom veel bedrijven geïnteresseerd zijn in deze markt. Voorheen bouwden NASA en ESA alles zelf, maar nu zijn ook bekende ruimtevaartbouwbedrijven zoals Airbus bij de commerciële projecten betrokken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.