NASA's missie naar de 'rijkste' asteroïde

MMatthijs 17 augustus 2023 18:37

NASA plant een missie naar de asteroïde Psyche-16, waarvan wordt aangenomen dat deze rijk is aan edele metalen zoals goud, platina en nikkel. Hoewel deze missie potentieel zeer lucratief zou kunnen zijn, zijn er serieuze belemmeringen voor het delven van de waardevolle metalen.

De ongrijpbare rijkdom van Psyche-16

Psyche-16, een asteroïde die in een zonnebaan binnen ons zonnestelsel draait, is volgens NASA vol met waardevolle metalen zoals goud, platina en nikkel. Als NASA erin zou slagen deze metalen te delven, zouden de opbrengsten astronomisch zijn - maar de kosten en technische uitdagingen zijn ook enorm. Het delven van de metalen ter plaatse is op dit moment gewoon niet haalbaar.

NASA's verkenningsmissie naar Psyche-16

In plaats van te proberen de bodemschatten van Psyche-16 te delven, hoopt NASA de asteroïde beter te begrijpen door de samenstelling ervan nauwkeurig in kaart te brengen. Een sonde, die gepland staat om later dit jaar te lanceren, zal zes jaar reizen voordat hij aankomt bij Psyche-16. Eenmaal daar zal de sonde niet op de asteroïde landen, maar vanuit een baan eromheen onderzoek doen.

Wetenschappers geloven dat Psyche-16 mogelijk is samengesteld uit aanzienlijke hoeveelheden metaal afkomstig van de kern van een planetesimaal, een soort bouwsteen van ons zonnestelsel. Door Psyche-16 te bestuderen, kunnen we meer leren over het ontstaan van de kernen van aardse planeten. Dit opent een nieuw venster op ons begrip van het zonnestelsel en zijn vorming.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.