Natuurlijke afschrikmiddelen: Zijn spinnen bang voor geuren, kleuren en geluiden?

MMatthijs 8 oktober 2023 04:36

Hoe houd je spinnen uit je huis zonder chemicaliën? De eeuwige vraag lijkt antwoorden te vinden in natuurlijke afweermiddelen als geuren, kleuren en geluid. Maar hoe effectief zijn deze methoden volgens de wetenschap? Duik met ons in de wereld van spinnenzintuigen en ontdek hoe je deze kleine kruipers op afstand kunt houden.

Invloed van geuren op spinnen

Spinnen zijn gevoelig voor geuren. Door hun geurreceptoren op hun monddelen en poten kunnen ze sterke geuren, zoals eucalyptus en munt, waarnemen. Onderzoek door Duitse en Canadese wetenschappers in 2018 toonde aan dat pepermunt twee soorten spinnen kan afschrikken, terwijl kastanjegeur enig effect had op één soort. Maar verrassend genoeg bleek citrusgeur geen invloed te hebben op spinnen. Dit doorprikt de mythe dat citrusgeur een effectief afweermiddel is tegen spinnen.

Hoorvermogen van spinnen

Spinnen hebben een uitzonderlijk gehoor, ondanks dat ze geen oren hebben. Ze gebruiken sensorische haartjes op hun voorpoten om geluidsgolven te detecteren. Dit maakt ultrasone apparaten een mogelijke oplossing om spinnen te verjagen. Springspinnen hebben zelfs zo'n scherp gehoor dat ze het kunnen horen als je van meer dan 3 meter afstand in je handen klapt. Hoewel er nog geen overtuigend wetenschappelijk bewijs is, is het gebruik van ultrasoon geluid als spinnenafweermiddel niet volledig uitgesloten.

Hoewel het een verrassend feit kan zijn, hebben spinnen een goed kleurenzicht. Dit roept de vraag op of het gebruik van kleur een effectieve manier zou kunnen zijn om spinnen af te schrikken. Er is echter een bewering dat spinnen een afkeer hebben van de kleur lichtblauw, maar dit is nog niet wetenschappelijk bewezen. Hoewel het potentieel heeft, is er meer onderzoek nodig om te bevestigen of kleurgebruik een effectief afweermiddel tegen spinnen zou kunnen zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.