Nederlands klimaat maakt teelt van kiwi's mogelijk

SSara 26 juli 2023 18:42

Dankzij klimaatverandering kunnen kiwi's nu mogelijk in Nederland worden geteeld. Fruitteler Djûke Smith-Van der Maat waagde een succesvolle poging, alhoewel er nog een lange weg te gaan is.

Nederlandse kiwi's dankzij klimaatverandering

Normaal gesproken komen de kiwi's die in de Nederlandse supermarkten liggen uit Nieuw-Zeeland. Fruitteler Djûke Smith-Van der Maat heeft echter een poging gedaan om deze vrucht in Nederland te gaan telen. Ondersteund door de klimaatverandering, die voor de nodige warme zomers zorgt, heeft ze met succes kiwi's kunnen telen. Het is echter nog een lange weg voordat de Nederlandse kiwi's kunnen concurreren met de kiwi's uit Nieuw-Zeeland.

Inspiratie uit Nieuw-Zeeland

Tijdens een studiereis naar Nieuw-Zeeland werd Smith-Van der Maat geïnspireerd om kiwi's te gaan telen in Nederland. Sinds 2011 heeft ze een deel van haar gemengde boerderij gereserveerd voor dit avontuur. Ze was te gast op een boerderij in het zuiden van Nieuw-Zeeland, waar het klimaat koeler is met regelmatige regen en soms vorst. Dit zette haar aan het denken: als kiwi's hier kunnen groeien, waarom dan niet in Nederland?

Vorst uitdaging voor kiwi-oogst

Hoewel de klimaatverandering zorgt voor warme zomers, die ideaal zijn voor de kiwiteelt, zijn er ook uitdagingen. Kiwi's kunnen namelijk niet tegen nachtvorst, dus een vroege winter kan nog roet in het eten gooien. Om te voorkomen dat de oogst verloren gaat door de vorst, gebruikt Smith-Van der Maat verschillende technieken. Zo probeerde ze de nachtvorst te bestrijden met honderden vuurkorven, maar dit bleek te kostbaar en arbeidsintensief. Nu gebruikt ze de techniek van het beregenen van de knoppen, die ook wordt gebruikt bij appels en peren. Dit beschermt de vruchten tegen de kou.

Ondanks de uitdagingen en de hoge kosten, heeft Smith-Van der Maat geen moment spijt gehad van haar beslissing om kiwi's te gaan telen. Haar missie is om mensen kennis te laten maken met de oorsprong van hun voedsel. Daarom organiseert ze ook plukdagen en andere evenementen op haar boerderij. Het toevoegen van een nieuwe vruchtsoort aan het assortiment is dan ook een leuke toevoeging.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.