Nederlandse innovatie in de ruimte: Eerste lasercommunicatie van satelliet naar aarde

MMatthijs 25 januari 2024 07:47

Een satelliet, uitgerust met een Nederlands instrument, heeft een primeur behaald door voor het eerst gegevens via een laserstraal naar de aarde te sturen. Deze ontwikkeling, geleid door onderzoeksinstituut TNO, markeert een belangrijke stap in de evolutie van ruimtecommunicatie.

Nederlandse primeur in lasercommunicatie

Nederland heeft een belangrijke mijlpaal bereikt in de ruimtetechnologie, met het succesvol verzenden van gegevens via laserstraal van een satelliet naar de aarde. Dit is een primeur voor ons land, aldus onderzoeksinstituut TNO, dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het gebruikte ruimte-instrument. Dit markeert een nieuw tijdperk in onze mogelijkheden voor ruimtecommunicatie.

Voordelen van lasercommunicatie

De overgang naar lasercommunicatie biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van de huidige gebruikte radiofrequenties. Laserstralen zijn namelijk sneller, wat resulteert in efficiëntere gegevensoverdracht. Bovendien zijn ze veel moeilijker te onderscheppen en af te luisteren, wat een hoger niveau van beveiliging biedt.

Succesvolle test van SmallCAT

Het Nederlandse apparaat, SmallCAT, is verantwoordelijk voor de succesvolle verzending van de laserstraal tijdens de test. De straal werd verzonden naar een grondstation in de duinen bij Den Haag. Een tweede straal was gericht op een ontvanger op het Spaanse eiland Tenerife. Deze succesvolle tests zijn een indicatie voor de potentie van lasercommunicatie.

Het gebruik van laserstralen voor communicatie tussen satellieten en de aarde trekt wereldwijd de aandacht. Grote techbedrijven zoals Amazon werken al aan het ontwikkelen van een eigen satellietnetwerk, genaamd Project Kuiper, dat gebruik maakt van deze technologie. Dit laat zien dat de toekomst van ruimtecommunicatie bij laserstralen ligt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.