Nederlandse klimaatcamera succesvol de ruimte in gelanceerd met NASA-raket

SSara 8 februari 2024 08:31

Een belangrijke stap in klimaatonderzoek is gezet met de succesvolle lancering van een NASA-raket die een Nederlandse klimaatcamera naar de ruimte heeft gebracht. Deze camera, een uniek instrument, zal ons helpen om beter te begrijpen hoe kleine stofdeeltjes de opwarming van de aarde beïnvloeden.

Succesvolle lancering van Nederlandse klimaatcamera

Donderdagochtend heeft NASA een belangrijke stap gezet in het klimaatonderzoek door een raket succesvol te lanceren die een Nederlandse klimaatcamera de ruimte in heeft gebracht. Deze high-tech camera zal ons helpen om beter te begrijpen hoe kleine stofdeeltjes op de aarde de opwarming van onze planeet beïnvloeden. Het is een spannende tijd voor alle betrokkenen, aangezien de resultaten van deze missie een enorme impact kunnen hebben op ons begrip van klimaatverandering.

PACE-satelliet gelanceerd met Falcon 9-raket

De Nederlandse klimaatcamera, genaamd SPEXone, is gelanceerd aan boord van een Falcon 9-raket van SpaceX. De raket heeft de PACE-satelliet, die onder meer de klimaatcamera bevat, in een baan rond de aarde gebracht. Deze satelliet van NASA heeft genoeg brandstof om tien jaar actief te blijven en zal constant onderzoeksdata naar de aarde sturen.

Onderzoek naar invloed stofdeeltjes op klimaatverandering

Een van de grootste raadsels in de klimaatwetenschap is de vraag hoe kleine stofdeeltjes, zoals roet, as en woestijnzand, de opwarming van de aarde beïnvloeden. De SPEXone klimaatcamera zal dit mysterie proberen te ontrafelen. Sommige deeltjes reflecteren zonlicht, waardoor de aarde koeler blijft, terwijl andere deeltjes zonlicht absorberen, wat leidt tot opwarming. De camera zal deze processen in kaart brengen.

Hoewel dit een grote overwinning is, was het pad naar succes niet zonder hobbels. De lancering van de satelliet was oorspronkelijk gepland voor dinsdag, maar werd twee keer uitgesteld vanwege slecht weer. Maar ondanks deze tegenslagen bleef het team vastberaden en uiteindelijk was de lancering een succes.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.