Nederlandse kweekvlees producent in de startblokken: 2030 het streefjaar

MMatthijs 25 augustus 2023 07:07

Nederlandse producent Meatable, die vlees in een laboratorium kweekt, heeft een grote stap gezet richting de marktintroductie. Met een investering van 30 miljoen euro en de ambitie het product in 2030 in Nederlandse winkels te hebben, lijkt kweekvlees dichterbij dan ooit.

Kweekvlees: van lab naar schap

Meatable, een pionier in de productie van kweekvlees in Nederland, heeft een aanzienlijke investering van 30 miljoen euro binnengehaald. Dit financiële infuus geeft het bedrijf het nodige kapitaal om het product verder te ontwikkelen en uiteindelijk op de markt te brengen. Oprichter Daan Luining is optimistisch en stelt dat hun kweekvlees in 2030 in de Nederlandse schappen zal liggen.

Duurzaamheid en dierenwelzijn via kweekvlees

Het productieproces van Meatable is zowel innovatief als duurzaam. Het bedrijf gebruikt dierlijke cellen, voornamelijk van schapen, koeien en kippen, en vermenigvuldigt deze in een gecontroleerde omgeving. Zodra voldoende cellen zijn geproduceerd, worden deze omgezet in spier- en vetcellen. Dit elimineert de noodzaak van dierenslachting, wat een aanzienlijke verbetering is voor dierenwelzijn en milieu-impact.

De veiligheid en ethiek van kweekvlees

Hoewel kweekvlees onderwerp is van een hevig debat, met name in Italië waar de overheid het zelfs schadelijk voor de gezondheid noemt, houdt Luining vast aan de veiligheid van zijn product. Hij nodigt critici uit om het zelf te proeven en te ervaren. Luining begrijpt de terughoudendheid, maar is ervan overtuigd dat de technologie zowel veilig als ethisch verantwoord is.

De recente injectie van 30 miljoen euro, mede mogelijk gemaakt door het overheidsfonds Invest-NL, is een belangrijke springplank voor Meatable. Het stelt hen in staat om hun product te verfijnen en uiteindelijk op de markt te brengen. Meatable's eerste stap is om het kweekvlees op de Singaporese markt te introduceren, feedback te verzamelen en vervolgens de sprong te maken naar de Nederlandse markt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.