Nederlandse technologie bereikt mijlpaal: succesvolle lasercommunicatie vanuit ruimte

SSara 24 januari 2024 07:32

Een door Nederland ontwikkeld onderdeel van een satelliet heeft met succes gegevens via een laserstraal naar de aarde verzonden. Deze primeur markeert een aanzienlijke prestatie voor de Nederlandse ruimtevaart en belooft grotere snelheid en veiligheid in de toekomstige satellietcommunicatie.

Succesvolle lasercommunicatie vanuit ruimte

Het Nederlands onderdeel genaamd SmallCAT, ingebouwd in een Noorse satelliet, heeft met succes een laserstraal met gegevens naar de aarde gestuurd. Dit is een grote stap voorwaarts in de communicatie binnen de ruimtevaarttechnologie. De succesvolle test van deze technologie markeert een primeur voor Nederland en het onderzoeksinstituut TNO, dat het ruimte-instrument heeft ontwikkeld.

Voordelen van lasercommunicatie

Lasercommunicatie belooft een revolutie in de manier waarop we gegevens vanuit de ruimte verzenden en ontvangen. Ten opzichte van de momenteel gebruikte radiofrequenties, zijn laserstralen niet alleen sneller, maar ook veel moeilijker te onderscheppen en af te luisteren. Dit verhoogt de snelheid en veiligheid van de communicatie aanzienlijk.

Toekomstige proliferatie van lasersatellieten

De toekomst ziet er helder uit voor lasersatellieten. De verwachting is dat er steeds meer van deze satellieten rond de aarde zullen draaien om dergelijke snelle en veilige verbindingen mogelijk te maken. Techbedrijf Amazon is al bezig met de ontwikkeling van een satellietennetwerk, genaamd Project Kuiper, dat gebruik maakt van deze technologie.

De voordelen van lasercommunicatie zijn ook de militaire sector niet ontgaan. De snelheid en veiligheid van de verbindingen maken deze technologie bijzonder aantrekkelijk voor legers over de hele wereld. Eind vorig jaar stuurde de Amerikaanse ruimtesonde Psyche al een bericht via laser over een afstand van bijna 16 miljoen kilometer naar de aarde.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.