Neem de trap voor een langer leven: de wetenschap adviseert vijfmaal daags

MMatthijs 11 oktober 2023 16:02

Een nieuw onderzoek onthult het geheim voor een langer, gezonder leven: neem dagelijks vijf keer de trap. Het oplopen van gemiddeld vijftig treden per dag kan je risico op hart- en vaatziekten volgens wetenschappers met 20% verminderen.

Traplopen draagt bij aan een lang leven

Het is algemeen bekend dat meer dagelijkse stappen beter zijn voor de gezondheid. Nu stelt recent onderzoek dat er nog een geheime formule voor een gezonder, langer leven kan zijn. De hoeveelheid trappen die je per dag beklimt, kan een belangrijke rol spelen, volgens wetenschappers. Dit inzicht werpt een nieuw licht op het verband tussen fysieke activiteit en levensduur.

Dagelijks vijf keer traplopen voor een betere gezondheid

Het onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Atherosclerose, stelt dat je dagelijks de trap vijf keer moet beklimmen om een gezondere levensstijl te bereiken. De onderzoekers gaan uit van een trap met gemiddeld tien treden. Dit betekent dat je volgens hen elke dag ongeveer vijftig treden moet oplopen om het risico op hart- en vaatziekten met twintig procent te verminderen.

Hoewel het onderzoek niet echt baanbrekend is, bevestigt het wel het belang van elke stap. Het feit dat een beetje traplopen beter is dan nooit de trap nemen, is geen verrassing. Echter, de resultaten onderstrepen dat het vijf keer per dag nemen van de trap aanzienlijke voordelen biedt voor de hartconditie. Dit is een nieuw inzicht dat het de moeite waard maakt om de trap te nemen in plaats van de lift.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.