Neuromorfe computers: Hersenen als inspiratie voor enorme energiebesparing

SSara 2 augustus 2023 16:13

Onderzoekers aan de Radboud Universiteit ontwikkelen neuromorfe computers die functioneren zoals het menselijk brein, wat een energiebesparing tot wel duizend keer kan opleveren. Deze innovatie kan de toekomst van de informatietechnologie revolutioneren.

Neuromorfe computers voor energiebesparing

Een team van onderzoekers aan de Radboud Universiteit in Nijmegen is bezig met de ontwikkeling van een neuromorfe computer. Deze technologie, geïnspireerd door de menselijke hersenen, heeft het potentieel om aanzienlijke energiebesparingen te realiseren. De theoretische natuurkundige Johan Mentink legt uit dat deze technologie de manier waarop we omgaan met data en energie in de informatica kan revolutioneren.

Een van de grootste voordelen van neuromorfe computers is de reductie van datatransport. Johan Mentink legt uit dat traditionele digitale computers ontzettend veel energie verbruiken door de noodzaak van frequent datatransport. Door de architectuur van de chip in neuromorfe computers te veranderen, geïnspireerd door hoe neurale netwerken functioneren, kan er enorm veel energie worden bespaard, soms tot wel duizend keer meer.

Versimpeling van het menselijk brein

Ondanks de indrukwekkende energiebesparingen en efficiëntie, benadrukt Mentink dat neuromorfe computers nog steeds een sterke versimpeling zijn van de complexiteit van het menselijk brein. In de jaren zestig en zeventig werden de eerste wiskundige modellen van het brein ontwikkeld als een poging om het brein beter te begrijpen. Deze modellen, hoewel eenvoudig, vormen de basis voor de huidige neuromorfe technologie.

Toepassingen van neuromorfe computers

Mentink verkent de mogelijke toepassingen van deze nieuwe technologie. Een van de meest belovende is de vroege detectie van tumoren. Traditioneel vergt het doorzoeken van grote hoeveelheden beelden voor deze detectie veel data en energie. Met de besparingen die neuromorfe chips bieden, kan deze taak efficiënter en duurzamer worden uitgevoerd.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.