Nieuw ecosysteem ontdekt: vreemde wezens onder de zeebodem

SSara 12 augustus 2023 10:22

Wetenschappers van het Schmidt Ocean Institute hebben een verbazingwekkend nieuw ecosysteem gevonden onder de zeebodem. Met behulp van een onderwaterrobot ontdekten ze een onbekende onderwereld, vol met bizarre wezens en planten die nog nooit eerder zijn gezien.

Een onbekende onderwereld ontdekt

Voor het allereerst heeft een onderwaterrobot, afkomstig van het Schmidt Ocean Institute, een stukje van de zeebodem weggehaald. Hierbij stuitte het team op een onbekende wereld, vol met leven dat we nog nooit eerder hebben gezien. Dit opmerkelijke ecosysteem werd ontdekt bij hydrothermale bronnen in de diepe, donkere Stille Oceaan voor de kust van Panama. Deze ontdekking biedt nieuw bewijs dat er leven is op ongelooflijke plaatsen.

Dieren navigeren door hydrothermale bronnen

Hoewel de omgeving rond de hydrothermale bronnen met kokend heet water en vol met metalen ongastvrij lijkt, hadden de onderzoekers een vermoeden. Ze dachten dat dieren diep op de zeebodem heen en weer bewegen tussen de zeebodem en de laag daaronder via de hydrothermale bronnen. Deze hypothese werd bevestigd toen onderzoekers onbekende dieren ontdekten die onder het oppervlak leefden en sporadisch via de kanalen van de hydrothermale openingen omhoog reisden.

Afhankelijkheid van hete bronnen

Binnen dit nieuwe ecosysteem lijken sommige dieren op de wormen, slakken en octopussen die we al kennen van het leven in zee. Maar er werden ook naamloze reuzenweekdieren, vraatzuchtige krabben en doorzichtige kwallen ontdekt. Opmerkelijk is dat deze dieren niet afhankelijk zijn van zonlicht. In plaats daarvan overleven ze op de mineralen en voedingsstoffen die uit de hete bronnen stromen.

Deze ontdekking heeft een heel nieuw ecosysteem onder de zeebodem onthuld. Dit opent een wereld van mogelijkheden voor verder onderzoek. Volgens Wendy Schmidt, voorzitter en medeoprichter van het Schmidt Ocean Institute, maken de ontdekkingen van nieuwe wezens, landschappen en nu een geheel nieuw ecosysteem duidelijk hoeveel we nog te leren hebben over onze zee en het leven diep daaronder.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.