Nieuw onderzoek ontkracht link tussen darm- en gewrichtsontsteking

SSara 11 september 2023 17:27

Ondanks eerdere aannames toont recent onderzoek van het Centrum voor Inflammatieonderzoek van VIB-UGent aan dat er geen oorzakelijk verband bestaat tussen darm- en gewrichtsontsteking. Deze bevindingen kunnen leiden tot nieuwe inzichten in de behandeling van ontstekingsgerelateerde aandoeningen.

Darmbacteriën niet betrokken bij gewrichtsontsteking

Er was in de medische wereld een algemene veronderstelling dat darmontstekingen en 'microbiële stimuli' ontstekingen in de gewrichten konden veroorzaken. Deze zogenaamde 'darm-gewricht as' is nu echter betwist door onderzoekers van het VIB-UGent's Centrum voor Inflammatieonderzoek. Hun studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift EMBO Molecular Medicine, toont aan dat, hoewel darmbacteriën darmontsteking kunnen veroorzaken, ze niet betrokken zijn bij de ontwikkeling van gewrichtsontsteking.

Verder onderzoek heeft aangetoond dat steriele muizen, ondanks het feit dat ze beschermd waren tegen darmontsteking, nog steeds ernstige gewrichtsontsteking ontwikkelden. Dit bewijst dat, hoewel darmbacteriën inderdaad darmontsteking kunnen veroorzaken, ze niet betrokken zijn bij de ontwikkeling van gewrichtsontsteking. Deze bevinding ontkracht de eerdere hypothese van een mechanische verbinding tussen darm- en gewrichtsontsteking.

Nieuwe mogelijkheden voor het behandelen van ontstekingen

Deze bevindingen zijn van groot belang, omdat ze nieuwe wegen openen voor onderzoek naar de oorzaken van ontstekingen en de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor artritis en aanverwante aandoeningen. Het begrijpen van hoe ontstekingen zich ontwikkelen en hoe we ze kunnen behandelen is van cruciaal belang voor de toekomst van de geneeskunde, en deze studie biedt belangrijke inzichten op dit gebied.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.